Metabolik sağlıklı obez bireylerde nöropati sıklığı; vaka-kontrol çalışması
Frequency of neuropathy in metabolic healthy obese individuals; case-control study
  1. Tez No: 753063
  2. Yazar: ESRA ERSAN TOMO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik sağlıklı obezite, nöropati, mNDS, NSS, Metabolic healthy obesity, neuropathy, mNDS, NSS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmamızın amacı, metabolik sağlıklı obez bireylerde nöropati sıklığını araştırmak ve obez olmayan bireylerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 13.06.2022-18.07.2022 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Göztepe Prof. Dr. Süleyman YALÇIN Şehir Hastanesi Obezite ve Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden, 20-50 yaş arasında olan, metabolik sağlıklı obez 89 kişi, metabolik sağlıklı obez olmayan 90 kişi olmak üzere toplam 179 hasta dahil edildi. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo, BKİ ile sosyodemografik özellikleri kaydedildi. Nöropati Semptom Skoru (NSS) ve modifiye Nöropati Disabilite Skoru (mNDS) kullanılarak metabolik sağlıklı obez bireylerde nöropati sıklığı araştırıldı ve metabolik sağlıklı obez olmayan bireyler ile karşılaştırıldı. Ayrıca metabolik sağlıklı obezlerde bel çevresi, kalça çevresi, BİA yöntemi ile elde edilen yağ, kas, sıvı düzeyleri ve hastane elektronik ortamındaki glukoz, HbA1c, insülin, lipid profili vb. laboratuvar verileri kaydedildi; bu parametrelerle nöropati arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Metabolik sağlıklı obezlerde NSS ve mNDS skoru, obez olmayanlara göre daha yüksektir. Nöropati şiddeti açısından değerlendirildiğinde, metabolik sağlıklı obezlerde orta nöropati daha yüksek, nöropati olmaması daha düşük bulunmuştur. Şiddetli nöropati grubunda yer alan hasta bulunmamaktadır. Nöropati olan hastaların yaşları olmayan hastalardan anlamlı olarak daha yüksektir. Cinsiyet ve sigara kullanımı açısından gruplar benzer bulunmuştur. Ağırlık ve BKİ, nöropati olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuş; boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ve BİA ölçümleri ise anlamlı olarak değişmemiştir. Boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi ve BİA ölçümleri, nöropati şiddetine göre değişmemektedir. Ağırlık düzeyleri, orta nöropatisi olanlarda anlamlı olarak daha yüksek; BKİ ise nöropati olmayanlarda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Nöropatisi olan hastaların NSS değeri, olmayan hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Nöropati şiddetine göre yapılan analizde, sadece nöropati olmayanlar ile orta nöropatisi olan hastalar arasında NSS skoru bakımından fark bulunmuştur. NSS değeri, kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunmuş, sigara kullanımı ile NSS arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. NSS'nin yaş ile aynı yönde düşük ilişkili, boy uzunluğu ile ters yönde düşük ilişkili, BKİ ile aynı yönde düşük ilişkili, yağ oranı ile aynı yönde düşük ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Diğer parametreler ile NSS arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamız nöropati sıklığının; metabolik sağlıklı obez bireylerde, metabolik sağlıklı obez olmayan bireylere göre daha fazla olduğunu göstermiştir. Buna göre, diyabet ve glisemik durumdan bağımsız olarak obezite, nöropati gelişimi için bir risk faktörü olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study is to investigate the frequency of neuropathy in metabolically healthy obese individuals and to compare it with non-obese individuals. Materials and Methods: A total of 179 patients, 89 metabolically healthy obese and 90 non-obese metabolic healthy, aged 20-50 years, who applied to the T.C. Ministry of Health Göztepe Prof. Dr. Süleyman YALÇIN City Hospital Obesity and Family Medicine Polyclinic between 13.06.2022 and 18.07.2022 and agreed to participate in the study, were included in the study. In this study; age, gender, height, weight, BMI, and sociodemographic characteristics of all patients were recorded. Neuropathy Symptom Score (NSS) and modified Neuropathy Disability Score (mNDS) were used to investigate the frequency of neuropathy in metabolically healthy obese individuals and compared with metabolic healthy non-obese individuals. In addition, waist circumference, hip circumference, fat, muscle, fluid levels obtained by BIA method and glucose, HbA1c, insulin, lipid profile, etc. in hospital electronic environment in metabolically healthy obese. laboratory data recorded; The relationship between these parameters and neuropathy was examined. Results: NSS and mNDS scores are higher in metabolically healthy obese than non-obese. Regarding the neuropathy severity, moderate neuropathy was found to be higher and the absence of neuropathy was lower in metabolically healthy obese. There was no patient in the severe neuropathy group. The age of patients with neuropathy is significantly higher than patients without neuropathy. The groups were similar in terms of gender and smoking. Weight and BMI were found to be significantly higher in patients with neuropathy; height, waist circumference, hip circumference, and BIA measurements did not change significantly. Height, waist circumference, hip circumference, and BIA measurements do not change according to the severity of neuropathy. Weight levels were significantly higher in those with moderate neuropathy; BKI was found to be significantly lower in those without neuropathy. NSS values of patients with neuropathy were found to be higher than patients without neuropathy. In the analysis made according to the severity of neuropathy, a difference was found between the patients without only neuropathy and the patients with moderate neuropathy in terms of NSS score. The value of NSS was found to be higher in women than in men, and no significant relationship was found between smoking and NSS. It has been determined that NSS is low in the same direction with age, low in the opposite direction with height, low in the same direction with BKI, and low in the same direction with fat ratio. There isn't a significant correlation observed between other parameters and NSS. Conclusion: Our study showed that the frequency of neuropathy; showed that metabolic healthy obese individuals are higher than the metabolic healthy non-obese individuals. Accordingly, regardless of diabetes and glycemic status, obesity may be a risk factor for the development of neuropathy.