Aile hekimlerinin iş doyumu düzeyini etkileyen faktörler ve mesleki benlik saygısı ile arasındaki ilişki
- Tez No: 753128
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AYRALER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimi, aile sağlığı merkezi, iş doyumu, mesleki benlik saygısı, Family physicians, family health center, job satisfaction, professional self-esteem
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan aile hekimlerinin iş doyumu ile mesleki benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve etkileyen faktörlerle değerlendirilmesi. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Nisan 2021 ile Nisan 2022 arasında Giresun ilinde aile sağlığı merkezlerinde görev yapan 155 aile hekiminden gönüllü olan 128 aile hekimi dahil edilmiştir. Sosyo-demografik tanımlayıcı ve meslekle ilgili 8 soru, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Arıcak Mesleki Benlik Saygısı ölçeğini kapsayan çalışması yüz yüze ve çevrimiçi (whatsapp grupları, mail toplulukları aracılığıyla) uygulanmıştır. Bulgular: Aile hekimlerinin genel iş doyumu, içsel iş doyumu, dışsal iş doyumu ortalamaları sırasıyla 2,97, 3,08, 2,81 bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, medeni durum, uzmanlık durumu, Aile Sağlığı Merkezi'nin fiziki şartları, toplam meslek yılı, aile hekimliği uygulamasında çalışılan yıl ve bakılan ortalama hasta sayısıyla iş doyumu ve alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Mesleki benlik saygısı düzeyi ortalaması 112,48 bulunmuş olup yaş, toplam meslek yılı, aile hekimliğinde çalışma süresi ve ortalama bakılan hasta sayısı ile anlamlı pozitif ilişkili bulunmuştur (sırasıyla p=0,05, p=0,004, p=0,004, p=0,009). Mesleki benlik saygısı ile genel iş doyumu ve içsel iş doyumu arasında orta düzeyde, dışsal iş doyumu arasında zayıf düzeyde anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur (sırasıyla p=0,00, p=0,00, p=0,002). Sonuç: Mesleki benlik saygısıyla genel iş doyumu, içsel iş doyumu ve dışsal iş doyumu arasında anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır. Bu araştırmanın iş doyumunun yükseltilebilmesi için mesleki benlik saygısı düzeyini etkileyen faktörlerin daha detaylı araştırılması ve hekimler üzerinde mesleğe yönelik değersizlik hissinin azaltılması için ilerde yapılacak olan çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Examination of the relationship between job satisfaction and Professional self-esteem levels of family physicians working in the Family Health Center and its evaluation with influencing factors. Materials and metods:128 family physicians who volunteered from 155 family physicians working in family health centers in Giresun province between April 2021 and April 2022 were included in the study. The questionnaire study, which included 8 socio-demographic descriptive and profession-related questions, Minnesota Job Satisfaction Scale and Arıcak Professional Self-Esteem scale, was applied face-to- face and online (via whatsapp groups, mail communities). Results: The averages of general job satisfaction, internal job satisfaction, and external job satisfaction of family physicians were found to be 2.97, 3.08, 2.81, respectively. No significant relationship was found between job satisfaction and its sub-dimensions with age, gender, marital status, specialization status, physical conditions of the Family Health Center, total professional years, years worked in family medicine practice, and the average number of patients examined (p>0.05). The average level of professional self-esteem was found to be 112.48, and a significant positive correlation was found between age, total years of occupation, working time in family medicine and the average number of patients examined (p=0.05, p=0.004, p=0.004, p=0.009, respectively). A moderately significant positive correlation was found between professional self-esteem and general job satisfaction and internal job satisfaction, and a weakly significant positive relationship was found between external job satisfaction (p=0.00, p=0.00, p=0.002, respectively). Conclusion: A significant positive relationship was found between professional self- esteem and general job satisfaction, internal job satisfaction and external job satisfaction. It is thought that this research will contribute to future studies in order to investigate the factors affecting the level of professional self-esteem in order to increase job satisfaction and to reduce the feeling of worthlessness towards the profession on physicians.