Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı alanlarda sosyal medya bağımlılığı ile dürtüsellik arasındaki ilişki
The relationship between social media addiction and impulsivity in the diagnosis of attention deficiency and hyperactivity disorder
  1. Tez No: 753185
  2. Yazar: NURSELİ BÜŞRA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği, Dürtüsellik, Sosyal Medya Bağımlılığı. Planlama Yetersizliği, Attention Deficit, Impulsivity, Social Media Addiction. Insufficient Planning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Alanlarda Sosyal Medya Bağımlılığı İle Dürtüsellik Arasındaki İlişki Bu çalışma, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı alanlarda sosyal medya bağımlılığı ile dürtüsellik arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bu kapsamda, veri toplama tekniklerinden anket yöntemine başvurulmuştur. Anket içerisinde katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini ortaya koyan soruların yanında“Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı ve BDÖ-11 Kısa Formu”yer almaktadır. Anket uygulaması sonucu elde edilen verilere Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Korelasyon analizleri uygulanmıştır. Uygulama sonucunda, sosyal medya bağımlılığı açısından cinsiyete, medeni duruma, yaşa göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiş iken eğitim düzeyi, yaşanılan yere göre anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Bu kısımda kadınların ve bekarların sosyal medya bağımlılık düzeyinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların dürtüsellik toplam puanları açısından yaşanılan yere, medeni durum, yaş ve eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın dürtüsellik toplam puanı ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Büyükşehirde yaşayanlar, yaşı küçük olanlar ve bekarların dürtüsellik toplam puanlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada, sosyal medya bağımlılığı ile dürtüsellik toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, sosyal medya bağımlılığı ile motor dürtüsellik, dikkat dürtüselliği arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu; planlama yetersizliği arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Social Media Addiction and Impulsivity in The Diagnosis of Attention Deficiency and Hyperactivity Disorder This study was carried out to examine the relationship between social media addiction and impulsivity in those diagnosed with attention deficit and hyperactivity disorder. In this context, the survey method, one of the data collection techniques, was used in the study. In addition to the questions revealing the socio-demographic characteristics of the participants in the questionnaire,“Bergen Social Media Addiction and BDI-11 Short Form”is included. Independent Sample t-Test, One-Way Analysis of Variance and Correlation analyzes were applied to the data obtained as a result of the survey application. As a result of the application, it was determined that there was a significant difference according to gender, marital status and age in terms of social media addiction, while there was no significant difference according to education level and place of residence. In this section, it was concluded that women and singles have a higher social media addiction level. It has been determined that there is a significant difference in terms of impulsivity total scores of the participants according to the place of residence, marital status, age and education level. On the other hand, it was determined that there was no significant difference between the impulsivity total score and gender. It was concluded that the total impulsivity scores of those living in the metropolitan area, the younger ones and the singles were higher. In the study, it was determined that there was a positive and significant relationship between social media addiction and impulsivity total score. Finally, there is a positive and significant relationship between social media addiction and motor impulsivity and attention impulsivity; On the other hand, it was determined that there was a negative significant relationship between planning inadequacy.