Özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocuklarda amaç içeren denge ve koordi- nasyon egzersizlerinin dikkat ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of objective balance and coordination exercise on attention and quality of life in children diagnosed with special learning difficulties examination
- Tez No: 753186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Purposeful exercise, attention level, specific learning disability, quality of life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmanın amacı özel öğrenme güçlüğü tanısı almış çocuklarda amaç içeren denge ve koordinasyon egzersizlerinin dikkat ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir. Darıca Özel Umutışığım Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören özel öğrenme güçlüğü tanılı çocuklar çalışmaya dahil edildi. Bireysel destek eğitim programına egzersiz protokolü eklenen 22, sadece bireysel destek eğitimi alan 23 çocuk ile çalışma tamamlandı. Katılımcıların; fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için“Çocuklar İçin Serbest Zaman Aktivite Anketi”, yaşam kalitelerini belirlemek için“Çocuklarda Yaşam Kalitesi Ölçeği”, motor becerilerini değerlendirmek için“Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlik Testi 2 Kısa Form”, dikkat düzeyini ölçmek için“Burdon Dikkat Testi”kullanıldı. Bu test ve formlar çalışmaya başlamadan önce uygulandı ve çalışma bitiminde tekrarlandı. İstatiksel analizde SSPS-24. programı kullanıldı ve p0.05). Çalışma sonunda yapılan değerlendirmede iki grubun yaşam kalitesi, motor beceri ve dikkat düzeyi arasındaki fark istatiksel açıdan anlamlı bulundu(p0.05). Çalışma sonunda kontrol grubunun ilk ve son testleri arasında istatistiksel açından anlamlı bir fark görülmedi.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of purposeful balance and coordination exercises on attention and quality of life in children diagnosed with special learning disabilities. Children with a special learning disability who were educated at Darıca Özel Umutışığım Special Education and Rehabilitation Center were included in the study. The study was completed with 22 children whose exercise protocol was added to the individual support education program and 23 children who received only individual support education. Participants“Leisure Time Activity Questionnaire for Children”to determine physical activity levels,“Quality of Life Scale for Children”to determine their quality of life,“Bruininks-Oseretsky Motor Proficiency Test 2 Short Form”to evaluate motor skills,“Burdon Attention Test”to measure attention level used. These tests and forms were applied before the study and repeated at the end of the study. SSPS-24 in statistical analysis. program was used and p0.05). In the evaluation made at the end of the study, the difference between the quality of life, motor skills and attention levels of the two groups was found to be statistically significant (p0.05). At the end of the study, there was no statistically significant difference between the first and last tests of the control group. The exercise protocol added to the individual support training program increases the attention level, motor skill scores and increases the individual's perception of quality of life. Exercise protocols added to the individual support education program can contribute to individual learning in special education.