Hemşirelik öğrencilerinin eğitim stresi ile uzaktan eğitime yönelik tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between educational stress and attitudes towards distance education of nursing students
- Tez No: 753223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÇETİNKAYA USLUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Stres, Eğitim Stresi, Uzaktan Eğitim, Tutum, Nursing, Stress, Education Stress, Distance Education, Attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Yapılan araştırmada hemşirelik öğrencilerinin eğitim stresi düzeyinin belirlenmesi ve hemşirelik öğrencilerindeki eğitim stresi ile uzaktan eğitime yönelik tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç-Yöntem: İlişkisel tipte tanımlayıcı olan araştırma, Şubat 2021- Mayıs 2021 tarihleri arasında Türkiye'de lisans düzeyinde eğitim alan, Covid-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim görmek durumunda kalan hemşirelik öğrencilerine online ortamda oluşturulan veri toplama formları ile yapılmıştır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“Eğitim Stresi Ölçeği”ve“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”ni içeren anket uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, Google.forms uygulamasından kişisel bilgi formu ve ölçekler online anket formu haline dönüştürülmüştür. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde dağılım, korelasyon hesaplanmıştır. Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalaması 20,54±1,69'dur. Hemşirelik öğrencilerinin %81,6'sı kadın, %18,4'ü erkek öğrencidir. Öğrencilerin“Eğitim Stresi Ölçeği”puan ortalamasının 49,61±9,15 olduğu ve“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”puan ortalamasının 92,19±22,90 olduğu saptanmıştır. Kadın öğrencilerin erkek öğrencilere göre anlamlı şekilde daha yüksek“Eğitim Stresi Ölçeği”puan ortalaması olduğu saptanmıştır. 4. sınıf öğrencilerin 2. sınıf öğrencilere göre anlamlı oranda daha yüksek“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”puan ortalaması olduğu saptanmıştır. "Hemşirelik öğrencilerinde eğitim stresi ile uzaktan eğitime yönelik tutum arasında negatif yönde düşük-orta derecede (r=-0,36) korelasyon olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu araştırmaya dahil olan ve Covid-19 pandemi döneminde uzaktan eğitim modeli ile öğrenim görmüş hemşirelik öğrencilerinde, eğitim stres düzeyinin orta derecede olduğu, uzaktan eğitime yönelik tutumunun olumsuz olduğu ve eğitim stresi arttıkça uzaktan eğitime yönelik olumlu tutumun azaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this research is to determine the educational stress level of nursing students and to examine the relationship between the educational stress of nursing students and their attitudes towards distance education. Nursing education is a period that includes theoretical and clinical applications of aiming at providing students the biopsychosocial skills. In nursing education, students may experience educational stress due a variety factors and sources. Nursing students' attitudes towards distance education have been affected by many different factors in the compulsory distance education model adopted during the Covid-19 pandemic process. Materials-Methods: The study, which embrace a relational descriptive approach, was conducted through data collected online from nursing students who received undergraduate education in Turkey between February 2021 and May 2021 and who had to study in the distance education system due to the Covid-19 pandemic. In the study, a questionnaire including“Personal Information Form”,“Educational Stress Scale”and“Attitude Scale Towards Distance Education”was applied. In the collection of research data, personal information form and scales were converted into online questionnaire forms in Google.forms application. In the analysis of the data, arithmetic mean, standard deviation, percentage distribution and correlation test were conducted. Results: The mean age of nursing students is 20.54±1.69. 81.6% of the nursing students are female and 18.4% are male students. It was determined that the average score of the students on the“Educational Stress Scale”was 49.61±9.15 and the total mean score of the“Attitude Scale towards Distance Education”was 92.19. It was found that female students had a significantly higher“Educational Stress Scale”mean score than male students. It was determined that the 4th grade students had a significantly higher“Attitude Scale towards Distance Education”score average than the 2nd grade students. It was found that there was a negative low-moderate (r=-0.36) correlation between educational stress and attitudes towards distance education in nursing students. Conclusion: As a result of the study, it is understood that the educational stress level of the nursing students who participated in this study and studied with the distance education model during the Covid-19 period was moderate, the attitude towards distance education was below the unstable level, that is, low, and as the education stress increased, the attitude towards distance education decreased as well.