1989 büyük zorunlu göç ile Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan/bırakılan bireylerin anılarının duyguları üzerindeki etkisi-Bursa örneği
The effect of memories of the individuals who were immigrate to Turkey with the 1989 great forced migration on their emotions-example of Bursa
- Tez No: 753273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KURNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, 1989 Zorunlu Göçü, Bellek, Duygu, Migration, 1989 Forced Migration, Memory, Emotion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezin konusu 1989 Büyük Zorunlu Göç ile Türkiye'ye göç etmek durumunda kalan ya da bırakılan bireylerin anılarının duyguları üzerindeki etkisidir. Bursa'da ikamet eden bireylerin o süreçte eğitim, dil, din ve sosyal hayatlarındaki deneyimlerinin duyguları üzerinde durulmaktadır. Bu tezin amacı Bulgaristan'da yaşayan Türklerin komünist dönemde neler yaşadığını, bunlar karşısında ne hissettiklerini ve şu anki duygularını ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemini takip ederek tamamlanmıştır. Sözlü tarih yaklaşımı araştırma konusu bağlamında bir döneme ait tanıklığın kayıt altına alınmasını mümkün kılan bir yöntem olması dolayısıyla tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmanın saha araştırması kapsamında 1989 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmiş bireylerle görüşmek amaçlanmıştır. Bunun nedeni ise, yaşanan deneyimlerin duygulara etkisini onlardan öğrenmek ve kayıt altına almaktır. Araştırılan konu hassas olduğundan araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen kişilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın sahası, göçmen nüfus yoğunluğu bulunan illerden biri olduğu için ikamet edilen Bursa ili ile sınırlandırılmıştır. Bu araştırma için 12 erkek 8 kadın olmak üzere toplamda 20 katılımcı ile görüşülmüştür. Bireysel yüz yüze görüşmeler yapılmış olup ses kaydı kullanılmıştır. Katılımcılara ulaşma ortak tanıdıklar ve sosyal medya aracılığıyla gerçekleşmiştir. Bu araştırmada amaçlı örneklem planlanmış olup onların yetersiz kaldığı hususlarda kartopu örneklemi kullanılarak katılımcılara erişilmiştir. Görüşmeler MAXQDA 2022 ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the effect of the memories of individuals who had to immigrate to Turkey or were left with the 1989 Great Forced Migration on their emotions. The feelings of the individuals residing in Bursa in that process in their education, language, religion and social life are emphasized. The aim of this thesis is to reveal what the Turks living in Bulgaria experienced during the communist period, how they felt about them and their current feelings. This research was completed by following the qualitative research method. Oral history approach has been preferred because it is a method that makes it possible to record the testimony of a period in the context of the research subject. In-depth interviews were conducted as a data collection tool. Within the scope of the field research of this study, it was aimed to interview individuals who immigrated from Bulgaria to Turkey in 1989. The reason for this is to learn and record the effects of experiences on emotions from them. Since the researched subject is sensitive, it was tried to reach the people who wanted to participate in the research voluntarily. The field of this research is limited to the province of Bursa, which is one of the provinces with a large immigrant population. For this research, a total of 20 participants, 12 men and 8 women, were interviewed. Individual face-to-face interviews were conducted and voice recording was used. Reaching the participants was realized through mutual acquaintances and social media. In this study, purposeful sampling was planned, and the participants were reached by using snowball sampling in cases where they were insufficient. Interviews were analyzed with MAXQDA 2022.