Talus kırıklarında cerrahi tedavi sonuçlarımız
Surgical treatment results in talus fractures
  1. Tez No: 753327
  2. Yazar: EMRE AŞKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM GÖKHAN DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: talus kırığı, komplikasyon, cerrahi tedavi, Talus fracture, complication, surgical therapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, hala ayak bileği ve ayağın tedavisi en zorlu travmaları arasında olan talus kırıklarında kliniğimizde uygulanan cerrahi tedavinin klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarını anketlerle ve görüntüleme yöntemleri ile ölçmektir. Gereç ve Yöntem: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğimizde ocak 2011 – haziran 2021 tarihleri arasında talus kırığı nedeniyle opere edilen 18 yaş üstü 32 hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların fonksiyonel, klinik ve radyolojik sonuçları değerlendirilerek çalışmamız gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Değerlendirmeye alınan 32 talus kırığının 17'sinde (%53,12) komplikasyon gelişti. En sık rastlanan iki komplikasyon artroz n=10 (% 31,25) ve avasküler nekrozdur n=6 (% 18,75 ). Komplikasyonlar en sık talus gövde kırıklarında gözlenmiştir. Hastaların ayak fonksiyonelliğini değerlendirmek için uyguladığımız AOFAS testinin ortalaması 80,31 ± 16,37 idi. AFI indeksine göre ise hastalarımızın toplam indeksi 26,13 ± 19,67 idi. Sonuç: Talus kırığı sonrası kliniğimizde opere edilen hastalarımızın sonuçları hem klinik, hem fonksiyonel, hem radyografik olarak memnun edicidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: The aim of this research is to measure the clinical,radiological and functional results of the surgical treatment applied in our institute for talus fractures, which is still one of the most difficult ankle and foot traumas with questionnaires and imaging methods Method: 32 patients aged over 18 years who was operated on in Hatay Mustafa Kemal University Tayfur Sökmen Medicine Faculty Orthopedics and Traumatology Clinic, because of talus fracture between January 2011 and June 2021 were included in the research. The patient files were evaluated retrospectively. Our research was carried through by the evaluation of the functional, clinical and radiological results of the patients. Results: Complication occured at the 17 (%53,12) of 32 talus fractures which were evaluated. The most frequent two complications were arthrosis n=10 (%31,25) and avascular necrosis n=6 (%18,75). Complications were most frequently seen at talus body fractures. The average of the AOFAS test which we applied to evaluate the functionality of the patients' feet was 80,31 ± 16,37. The total AFI index of our patients was 26,13 ± 19,67. Conclusion: The results of our patients who were operated on in our institute because of talus fractures are satisfactory in terms of functional, clinical and radiological aspects.