Radius distal uç kırıklarında cerrahi ve konservatif tedavilerin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of LONG-TERM results of surgical and conservative treatment of radius distal end fractures
- Tez No: 753332
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN DAVUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Radius kırıkları, sigara, cerrahi tedavi, konservatif tedavi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı distal radius kırıklarında seçilen tedavi yöntemine göre radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını, gelişen komplikasyonları, tedavilerin başarısını geriye dönük olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2010-2020 yılları arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesine başvuran 18 yaş üzeri tek taraflı radius alt uç kırığı nedeniyle tedavi edilen, en az 2 yıllık takipleri olan ve verileri yeterli görülen 125 hasta değerlendirilmeye alındı. Hastaların son kontrollerinde klinik bulguların değerlendirilmesinde VAS, qDASH, MAYO, Gartland ve Werley klinik skorlamaları, hareket açıklıkları ve kavrama gücü kullanıldı. Radyolojik bulguların direk grafiler ile değerlendirilmesinde radial inklinasyon, radial uzunluk, palmar eğim, ulnar varyans ölçümleri yapıldı ve ayrıca gelişen bir eklem dejenerasyonu varlığı Knirk-Jupiter artritik skorlama sistemi ile değerlendirildi. Bulgular: Radius distal uç tanılı 125 hasta çalışmaya dahil edildi. Radius distal uç kırığı olan 45 (% 36,0) hastaya kapalı redüksiyon ve alçı uygulaması, 13 (% 10,4) hastaya K teli ile perkutan tespit, 56 (% 44,8) hastaya plak ile osteosentez, 11 (% 8,8) hastaya ise eksternal fiksasyon uygulaması yapıldı. Eksternal fiksatör uygulanan hastalarda qDASH skoru alçı ile tedavi edilen hastalara göre yüksekti(p=0,003).Eksternal fiksatör uygulanan hastalarda VAS (aktivite) skorunda alçı ve K teli uygulanan hastalara göre daha yüksekti(p=0,002).Alçı ile tedavi edilen hastalarda dorsal açılanma değeri plak ile tedavi edilen hastalara göre daha yüksek(p ˂ 0,001); plak uygulanan hastaların ulnar varyansı alçı uygulanan hastalara göre daha yüksek ortalamaya sahipti(p=0,022).Plak uygulanan hastaların radial eğim (p=0,016) ve radial uzunluk değerleri (p=0,033) eksternal fiksatör grubunda yer alan hastalara göre yüksek ortalamaya sahipti. Eksternal fiksatör uygulanan hastaların eklem basamaklanması alçı ile tedavi edilen hastalara göre yüksekti(p=0,002). Sonuç: Radius distal uç kırıklarında mutlak radyolojik kriterler elde edilmelidir. En iyi fonksiyonel sonuçlar en iyi radyolojik sonuçlar ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to retrospectively examining the radiological and functional results, developing complications, and the success of the treatments according to the treatment method chosen in distal radius fractures. Materials and Methods: In our study, 125 patients over the age of 18 who applied to Hatay Mustafa Kemal University Hospital between 2010 and 2020, were treated for unilateral inferior radius fracture, had at least 2 year follow-up and have adequate data were evaluated. VAS, qDASH, MAYO, Gartland and Werley clinical scores, range of motion and grip strength were used to evaluate the clinical findings at these final kontrols. Radial inclination, radial length, palmar inclination, and ulnar variance were measured in the evaluation of radiological findings with direct radiographs, and the presence of joint degeneration was evaluated with the Knirk-Jupiter arthritic scoring system. Results:125 patients with distal radius fracture diagnosis were included in the study. Closed reduction and cast application in 45 (36.0%) patients, percutaneous fixation with K-wire in 13 (10.4%) patients, osteosynthesis with plate in 56 (44.8%) patients, external fixation in 11 (8.8%) patients was applied. The qDASH score was higher in patients treated with external fixators compared to patients treated with plaster casts (p=0,003).