Lipopolysaccharide induces bacterial autophagy in cancer cells as an anticancer therapy
Antikanser tedavisi olarak kanser hücrelerinde bakteriyel otofajiyi indükleyen lipopolisakkaritler
- Tez No: 753502
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Otofaji, Meme kanseri, Toll benzeri reseptörler, Lipopolisakkarit, Gen ifadesi, Autophagy, Breast cancer, Toll-like receptors, Lipopolysaccharide, Gene expression
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kanser, vücudun geri kalan kısımlarında çoğalabilen anormal hücre büyümesine sahip somatik hücrelerde meydana gelen genetik bir değişikliktir. Kadınlarda, dünya genelinde en sık görülen ikinci kanser türü meme kanseridir. Toll benzeri reseptörler (TLR'ler), doğuştan gelen bağışıklık tepkisinin temel bileşenleri olmakla beraber enflamatuar moleküllerin uyarılmasında önemli bir role sahiptir. Bu reseptörler ayrıca adaptif immün yanıtların aktivasyonunda çok önemli bir role sahiptir. Bununla birlikte, TLR sinyal yolakları sıkı bir şekilde düzenlenmelidir, zira, gereksiz TLR stimülasyonu, pro- ve anti-inflamatuar yanıtlar arasındaki ince dengeyi bozabilir. Bu reseptör, lipopolisakkarit (LPS) tarafından etkin bir şekilde uyarılır. Bu çalışmanın amacı, Escherichia coli ile ekstrakte edilen lipopolisakkaritin meme kanseri hücreleri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. LPS izolasyonu için iki Escherichia coli suşu seçilmiş olup bunlar ATCC 8739 ve DH5-α'dır. Ekstrakte edilen LPS'nin kalitatif ve kantitatif tahmini, çeşitli biyokimyasal yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, ekstrakte edilen LPS, meme kanseri hücre dizileri üzerindeki etkisi açısından değerlendirilmiştir. TLR ile uyarılan yolak ve otofajiye dahil olan genlerin ekspresyon profili, LPS ile indüklenen meme kanseri hücrelerinden kontrol edilmiştir. LPS etkisinin mekanizması ayrıca kanser hücrelerinde ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada Escherichia coli (ATCC 8739) boyasından izole edilen lipopolisakkaritlerin Escherichia coli (DH5-α) boyasına göre maksimum olduğu bulunmuştur. Bu nedenle, meme kanseri hücre dizileri üzerindeki etkisini değerlendirmek için Escherichia coli'den (ATCC 8739) izole edilen LPS kullanılmıştır. MCF-7 ve MDA-MB-231 hücre dizilerinde, LPS tedavisi değişken sonuçlar göstermiştir. Ayrıca, Toll benzeri Reseptör (TLR) ile uyarılan yolak genleri (TLR-4 ve NFkβ) ve otofaji ile ilgili genler (PI3KC3), LPS ile tedavi edilen meme kanseri hücrelerinin yukarı regülasyonunu göstermiştir. Dolayısıyla, Toll benzeri reseptör 4 (TLR-4) için bir ligand olarak lipopolisakarit (LPS), farklı kanserlerde bağışıklık tepkilerini değiştirebilir. LPS ile ilaçların uygun bir kombinasyonu, kemoterapinin etkinliğini önemli ölçüde artırabilir ve tümör hücrelerinin tedaviye direncini azaltabilir. Bulgularımız, LPS'nin meme kanseri tedavisinin translasyonel onkoloji araştırmasında yeni bir tamamlayıcı yaklaşım olarak kabul edilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Escherichia coli (ATCC 8739) lipopolysaccharides (LPS) extracted from this stain were determined to be the most abundant in comparison to the DH5alpha- stain. So, the LPS obtained from E. coli (ATCC 8739) was tested on breast cancer cell lines to see whether it had any impact. LPS treatment has mixed outcomes on the MCF-7 and MDA-MB-231 cell lines. LPS-treated breast cancer cells also demonstrated up-regulation of Toll-like receptor (TLR) stimulation pathway genes (TLR-4 and NFkβ) and autophagy associated genes (PI3KC3). Toll-like receptor 4 ligand LPS may thereby alter immune responses in many malignancies. It is possible to considerably enhance the effectiveness of chemotherapy by using LPS in conjunction with other medicines. Translational oncology research for breast cancer treatment may benefit from the use of LPS, according to our results. The aim of the present study was to evaluate effect of E. coli isolated LPS on various breast cancer cells. ATCC 8739 and DH5alpha- were the two E. coli strains used for LPS isolation. Various biochemical approaches were used to estimate the extracted LPS in terms of both quality and quantity.