Üniversite öğrencilerinde yaşamda anlamın zaman perspektifi ve temel psikolojik ihtiyaçlar açısından incelenmesi
Investigation of the meaning in life in university students regarding time perspective and basic psychological needs
- Tez No: 753503
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşamda anlam, anlamın varlığı, zaman perspektifi, temel psikolojik ihtiyaçlar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin yaşamda anlam düzeylerinin zaman perspektifi ve temel psikolojik ihtiyaçlar tarafından anlamlı bir biçimde yordanıpyordanmadığını test etmektedir. Aynı zamanda üniversite öğrencilerinin yaşamda anlam düzeylerinin cinsiyet değişkeni ve kalınan yer açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediği incelenmektedir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 Eğitim Öğretim yılına devam eden 455 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçekler Yaşamda Anlam Ölçeği, Zimbardo Zaman Perspektifi Ölçeği, Psikolojik İhtiyaç Doyumunda Denge Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu olarak sıralanmaktadır. Üniversite öğrencilerinin zaman perspektiflerinin ve temel psikolojik ihtiyaçlarının yaşamda anlam düzeylerini yordamasına ilişkin çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Yaşamda anlam düzeyinin cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin test edilmesi amacıyla bağımsız örneklemler t testi uygulanmıştır. Yaşamda anlam düzeyinin üniversite öğrencilerinin kaldıkları yere ilişkin farklılığının test edilmesi amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bulgular üniversite öğrencilerinde zaman perspektifinin alt boyutu olan geçmiş olumsuz ve gelecek zaman perspektifinin ve temel psikolojik ihtiyaçların alt boyutu olan özerklik ve ilişkisellik ihtiyaç doyumunun yaşamda anlam düzeyini anlamlı bir şekilde yordadığına işaret etmektedir. Aynı zamanda yaşamda anlam düzeyi cinsiyet değişkeni bakımından anlamlı bir farklılık göstermezken öğrencilerin kaldıkları yer açısından anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Aile evinde kalan öğrencilerin özel yurtta kalan öğrencilere göre yaşamda anlam düzeylerinin daha fazla olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined whether the meaning in life levels were predicted by time perspective and basic psychological needs in university students. At the same time, it was examined whether the meaning in life levels differ in terms of gender variable and place of residence. The study group consisted of 455 university students participating in the 2021-2022 academic year. The scales used in the research were listed Meaning in Life Scale, Zimbardo Time Perspective Scale, Balanced Measure of Psychological Needs, and Personal Information Form. Multiple linear regression analysis was performed to predict the meaning levels of the time perspectives and basic psychological needs of university students in life. To test whether the level of meaning in life differs significantly by gender, independent samples t-test was applied. One-way analysis of variance (ANOVA) was used to test the difference between the level of meaning in life and the place where university students stay. The findings indicated that the past negative and future time perspective, which is a sub-dimension of the time perspective, and the autonomy and relatedness need satisfaction, which is a sub-dimension of basic psychological needs, significantly predicted the meaning in life in university students. At the same time, while the level of meaning in life did not differ significantly in terms of gender variable, significant differences were found in terms of where students stayed. It was observed that the students staying with the family at home had a higher level of meaning in life than the students staying in a private dormitory. KeyWords: Meaning in life, presence of meaning, time perspective, basic psychological needs