Piliç eti işleme tesislerinde FSSC 22000 gıda güvenliği sisteminin uygulanması
Implementation of FSSC 22000 food safety system in chicken meat processing facilities
- Tez No: 753557
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER GÖNCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: FSSC 22000, Gıda Güvenliği, HACCP, Kalite, Piliç Eti, Broiler Meat, Food Safety, FSSC 22000, HACCP, Quality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
En önemli hayvansal gıda kaynaklarından biri olan piliç eti tüketimi düzenli olarak artmaktadır. Görece düşük fiyatlı olması, besinsel özellikleri ve hazırlama kolaylıkları bu artıştaki en önemli faktörlerdendir. Modern işleme tekniklerinin devreye girmesinden sonra broiler ve broiler ürünleri üretimi artış göstermiştir. Son 20 yılda yaklaşık 4 katına çıkan üretim miktarı mikrobiyal, kimyasal ve fiziksel tehlikeler başta olmak üzere birçok gıda güvenliği sorununu beraberinde getirmiştir. Artan tüketici farkındalığı ve bilinci sonrasında güvenli gıdaya olan yönelim artmıştır. FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi 2010 yılından itibaren Global Gıda Güvenliği İnisiyatifi (Global Food Safety Initiative) tarafından tanınarak uluslararası anlamda geçerlilik kazanmış gıda güvenliği ve kalitesini sağlamaya yönelik bir belgelendirme şemasıdır. FSSC 22000'nin temel amacı ilgili ülkenin yasal şartlarını göz önüne alarak belgelendirme şemasının şartlarına uygun dokümantasyon yapısını oluşturarak etkin bir gıda güvenliği sistemi kurmaktır. Bu tez çalışmasının temel amacı piliç eti işleme tesislerinde FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sisteminin uygulanması ve dokümantasyon yapısının oluşturulmasıdır.
Özet (Çeviri)
The consumption of chicken meat, which is one of the most important animal food sources, is increasing regularly. Its relatively low price, nutritional properties and ease of preparation are among the most important factors in this increase. After the introduction of modern processing techniques, the production of broiler and broiler products has increased. The amount of production, which has quadrupled in the last 20 years, has brought many food safety problems, especially microbial, chemical and physical hazards. After the increasing consumer awareness and consciousness, the orientation towards safe food has increased. FSSC 22000 Food Safety System is a certification scheme for ensuring food safety and quality, which has been recognized by the Global Food Safety Initiative since 2010 and has gained international validity. The main purpose of FSSC 22000 is to establish an effective food safety system by creating a documentation structure in accordance with the requirements of the certification scheme, taking into account the legal conditions of the relevant country. The main purpose of this thesis is to implement the FSSC 22000 Food Safety System in chicken meat processing plants and to create a documentation structure.