Ders kazanımları bağlamında 8.sınıf müzik ders kitabındaki şarkıların alan öğretmenlerinin değerlendirmeleri çerçevesinde incelenmesi
Examining the songs in the 8th grade music textbook in the context of course outcomes within the framework of the field teachers' evaluations
  1. Tez No: 753556
  2. Yazar: ASİYE NUR YAYMAK ALİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KAÇMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik dersi, sekizinci sınıf müzik dersi şarkıları, ders kazanımları, Music Lessons, eighth grade music lessons, achievements
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmada Bingöl il merkezinde görev yapan 8.sınıf müzik öğretmenlerinin“8.sınıf müzik ders kitabındaki şarkılara ilişkin değerlendirmelerini”tespit etmek üzere ilgili öğretmenlere araştırmacı tarafından hazırlanan anket soruları uygulanmış ve elde edilen sonuçlara göre değerlendirmeler ve yorumlar yapılmıştır. Sorular on beş müzik öğretmenine yöneltilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında kullanılan anket“Kişisel Bilgiler'' ve ”8.sınıf Müzik Ders Kitabındaki Şarkılara İlişkin Alan Öğretmen Görüşleri“ olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler tablolar hâlinde analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel yöntemler olarak sayı, yüzde ve ortalama kullanılmıştır. Sonuçlarda öğretmenlerin derslerini büyük oranda müzik sınıfında işledikleri, derslerinde en az bir çalgı kullandıkları, hem tonal hem makamsal eserlere yer verdikleri görülmektedir. Kulaktan şarkı öğretim yöntemi daha çok tercih edilmekte ve öğrencilerin ses sınırlarına uygun eserler tercih edilmektedir. 8.sınıf müzik ders kitabındaki bazı şarkıların öğrenci yaşına uygun olmadığı tespit edilmiş ve öğrencilerin ses aralığına ve yaşına uygun şarkıları öğretmenlerin farklı kaynaklardan seçtiği gözlemlenmiştir. 8. sınıf ders kitabındaki şarkıların belirli gün ve haftalara uygun olduğu da belirtilmiştir. Araştırmanın sonucunda ”Müziksel Algı ve Bilgilenme'' ve“Müziksel Yaratıcılık'' öğrenme alanlarına sahip kazanımların beklenildiği gibi sonuçlara ulaşmadığı, ”Dinleme –Söyleme'' ve "Müzik Kültürü'' öğrenme alanlarına sahip kazanımlarda da beklenilen sonuçlara ulaşılamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to determine the assesments of music teachers of the eighth grade who officiate in the city center of Bingöl,regarding the songs in the eighth grade Music course book,the survey inquiries been studied by the researcher have been applied to the related teachers in the research and the evaluations and expositions have been made in regards to the results abtained .Fifteen Music teachers have constituted the paradigm group.The survey which was utilised in gathering the search data,consists of two sections in cluding“The Personal Knowledge ”and“The Views of The Branch Teachers Regarding The Songs İn the Eighth Grade Music Coursebook”. The data abtained in the study has been analysed in the schedules.As the descriptive statistical methods in evaluation of data,number ,percentage and par have been used.It is seen in the results whether teachers have substantially the lesson in the music classroom,utilise one instruwent at least during the class and allow for both tonal and thematic works in the lessons.Audial teaching method has been mainly preferred and also the pieces that are suitable for the vocal limits of the learners have been favored .It was determined that a number of the songs,where are in the eight grade music coursebook,have not been convenient for the age of the learners which is why been observed that the teachers elected the songs appropriate for the vocal range and age of the students from divergent sources. It is also indicated that the songs in the eighth grade coursebook are adequate to the specific days and weeks.In consequence of the study been seen that the learning outcome consisting of the fields as“Musical Perception Enlightenment”and Musical Creativity“ besides ”Listening-Performing“ and ”Music Culture" have not reached the results as expected.