Türk vatandaşlığının yatırım yoluyla kazanılması
Acquisition of Turkish citizenship by investment
  1. Tez No: 753560
  2. Yazar: ELİF YÜKSEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA AYGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Yoluyla Vatandaşlık, Göçmen Yatırımcı, Yatırım Yoluyla İkamet, Altın Vize, Altın Pasaport, Citizenship by Investment (CBI), Immigrant Investor, Residency by Investment (RBI), Golden Visa, Golden Passport
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Son yıllarda birçok devlet, yabancı yatırımları ülkeye çekmek amacıyla vatandaşlık mevzuatlarında bazı değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikler ile ülkede yatırım yapılması, vatandaşlık kazanma sebebi olarak kabul edilen hâllerden biri olmuştur. Ancak belirli bir bedel karşılığında vatandaşlık verilmesi bazı eleştirileri de beraberinde getirmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde vatandaşlığın sonradan kazanılması sonucunu doğuran hükümlerin hangi hukukî olaylara bağlandığı incelenmiş, 'yatırım' vatandaşlık kazanmanın sebebi olabilir mi sorusu ışığında konu hakkındaki eleştiriler değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalı hukukta konunun nasıl düzenlendiği özellikle Avrupa Birliği Hukuku'nda yatırım yoluyla vatandaşlığa karşı ileri sürülen hukukî argümanların neler olduğu incelenmiştir. Ayrıca çalışmamızda 'gerçek vatandaşlık ilkesinin' devletlerin münhasır yetkisini sınırlayan bir ilke olup olmadığı değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Türk hukukunda yatırım yoluyla vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin hükümler ele alınmıştır. Çalışmanın sonunda ilgili düzenlemelerin başka nasıl kaleme alınabileceği hususunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, many states have made some changes in their citizenship legislation in order to attract foreign investments to the country. With these changes, investing in the country has become one of the conditions accepted as a reason for citizenship. However, granting citizenship in return for a certain price has brought some criticisms. In the first chapter, the legal events that result in the acquisition of citizenship were examined, and the criticisms on the subject were evaluated in the light of the question of whether 'investment' could be the reason for citizenship. How the subject is regulated in comparative law, especially what the legal arguments put forward against citizenship by investment in European Union Law are examined. In addition, it has been evaluated whether the 'genuine link criteria' is a principle that limits the exclusive authority of states. At the end of the study, suggestions were made about how the relevant regulations could be written.