Nurses' knowledge about giving chemotherapy to cancer patients in Al-Diwaniyah Teaching Hospital
Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesinde kanser hastalarına kemoterapi verilmesi konusunda hemşirelerin bilgisi
  1. Tez No: 753593
  2. Yazar: ALI HUSSEIN JEBUR AL-FATLAWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Kemoterapi ilacı, Güvenli kemoterapi Uygulaması, onkoloji, Knowledge, chemotherapy drug, safe chemotherapy administration, oncology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tarih boyunca hemşire, kanser hastalarının ve hayatta kalanların tedavisinde önemli bir rol oynamıştır. Bu hizmetler hastayı muayene etme, hastalığın semptomlarını tedavi etme, destekleyici bakım verme ve hastaya hastalığın semptomlarını öğretmeyi içeriyordu. Onkoloji birimlerinde hemşirelik sorumlulukları, hastalara kemoterapi verilmesini içerir. Çalışmanın amacı: Al-Diwaniyah şehrinde onkoloji merkezinde hemşirelerin güvenli kemoterapi uygulamasına ilişkin bilgilerini değerlendirmek.15 Şubat 2022 ile 15 Mayıs 2022 arasındaki dönemden betimsel bir çalışma yapılmıştır. Olasılık dışı bir örnek (uygun örnek). örneklem seçimi için örnekleme kullanılmıştır. Çalışma, Al-Diwaniyah şehrinde onkoloji merkezinde çalışan (110) hemşireyi içermektedir. Araştırmanın amacına yönelik olarak yapılandırılmış bir anket tasarlanmıştır. Veriler, kendi kendine uygulama tekniği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama süreci 15 Şubat 2022 – 1 Mart 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler uygulama SPSS program versiyonu üzerinden analiz edilmiştir. Sonuçlar, örneklemin en fazla 24-29 yaş grubu (%49), (%56.9) erkek, (%65.1) hemşirelik mezunu, (%37.6) (1-6) yaş grubu arasında olduğunu göstermiştir. Yılların tecrübesi ve (%50,5) Eğitim Seansı yapılmadı.Araştırmada hemşirelerin güvenli kemoterapi\uygulama bilgilerinin zayıf olduğu, kemoterapi\kemoterapi ilaçları ile ilgili genel bilgilerinin de yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Onkoloji merkezinde çalışan hemşireler için kemoterapi güvenlik uygulama gereksinimleri uygulanmalıdır. 2022, 102 sayfa
Özet (Çeviri)
The nurse has played a significant part in the care of cancer patients and survivors throughout the course of human history. In addition to physical exams and treatment of the patient's symptoms, these treatments often included counseling and education on the disease's symptoms. Oncology nurses are responsible for giving chemotherapy to cancer patients.The study's goal is to evaluate the knowledge of oncology nurses in Al-Diwaniyah city on safe chemotherapy administration. Descriptive research was carried out from February 15th to May 15th of 2022 An outlandish case study (appropriate example). The sample was chosen by the use of sampling. One hundred and ten oncology nurses from Al-Diwaniyah city are included in the study. A questionnaire was devised for the study's purposes. In this study, participants self-administered the survey instruments. The data was gathered between the dates of February 15th, 2022, and March 1st, 2022 for this study. The SPSS program version was used to examine the data.The results showed that 49% of the participants were between the ages of 24 and 29; 56.9% were men; 65.1% had earned a nursing diploma; 37.6% had 1 to 6 years of experience; and 50.5% had no training sessions. According to the findings of the study, nurses' knowledge of safe chemotherapy delivery and general information on chemotherapy drugs was lacking. Nurses working in oncology centers should be subject to special safety and administration regulations when administering chemotherapy. 2022, 102 pages