Assessment of mothers' knowledge, attitudes, and practices regarding the national immunization programme in Al-Diwaniyah city in Iraq
Irak'ın Al-Diwaniyah şehrinde annelerin ulusal aşılama programına ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 753611
  2. Yazar: WAEL SALIM LAHMOOD AL-NAIELI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: bilgi, değerlendirme, anneler, tutumlar, uygulamalar, Bağışıklama Programı, Assessment, Mothers, Knowledge, Attitudes, Practices, Immunization Programme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Giriş: Aşılama, çocuklarda morbiditeyi, ölümü ve sakatlığı azaltan uygun maliyetli bir halk sağlığı stratejisidir. Ancak birçok çocuk gerekli aşıları alamamaktadır. Annelerin anlayışı, tutumları ve eylemleri, bebeklerin ilk doğum günlerine kadar aşılanması için çok önemlidir. Dolayısyla başarılı bir bağışıklama, ebeveynlerin bilgi ve tutumuna bağlıdır. Amaç: Bu çalışmanın amacı Irak'ın AL-Diwaniyah şehrindeki birinci basamak sağlık ocaklarında annelerin çocuklara yönelik aşılamaya yönelik bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi, ve Annelerin çocuklarına aşılamaya yönelik bilgi, tutum ve uygulamaları ve annelerin ve çocukların sosyodemografik özellikleri, arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Yöntem Araştırma: Çalışma G. Power programını kullanan 390 anne üzerinde yapılmıştır. 2021-2022 döneminde, sık annelerden Irak'ın AL-Diwaniyah kentindeki sağlık merkezlerine anketi doldurmak 15 ila 20 dakika sürmüştür. Bulgular: Araştırmanın sonuçları, eğitim düzeyi yüksek annelerin aşılamaya yönelik bilgi, tutum ve uygulamalarının daha iyi olduğunu göstermiştir. Annelerin 58.7'sinin bilgisi yetersiz, çoğunluğunun aşıya yönelik iyi tutumları ve kötü uygulamaları vardı. Sonuç: Araştırma sonuçları birinci basamak sağlık ocağına gitmekte tereddüt eden annelerin yeterli bilgi eksikliği ve uygulamalarının çok kötü olduğunu ve tutumlarının orta düzeyde olduğunu göstermektedir. En önemli öneri, annenin eğitim düzeyini dikkate alan bir eğitim programı oluşturmaktı. 2022, 135 sayfa
Özet (Çeviri)
Background: Vaccination is a cost-effective public health strategy that reduces morbidity, death, and disability in children. However, many children do not receive the required immunizations. Understanding, the attitudes, and actions of mothers are crucial to vaccinating infants by their first birthday. Accordingly, successful immunization depends on parents' knowledge and attitude. Objective: To assess the knowledge, attitudes, and practices of mothers in Al-Diwaniyah city about child immunization, and the link between these factors and the demographic characteristics of the mother. Methods: The study was conducted on 390 mothers using the G.Power program. It took from 15 to 20 minutes to fill out the questionnaire, From reluctant mothers to health care centers in the Iraqi city of Diwaniyah during the period 2021-2022. Results: The results showed that mothers with higher educational levels had better knowledge, attitudes, and practices towards vaccination. 58.7 of the mothers had poor knowledge and the majority had good attitudes and bad practices toward vaccination. Conclusion: Study results show that mothers who, hesitate to go to primary health care centers have poor knowledge, positive attitudes, and rather poor practices. The most important proposal was to create an educational program taking into account the educational level of the mothers. 2022, 135 pages