0-24 ay arasında bebeği olan kadınların anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment of knowledge, attitudes, and practices regarding breastfeeding and breast milk among mothers with infants aged 0–24 months
  1. Tez No: 965090
  2. Yazar: HASRET SELÇUK
  3. Danışmanlar: DR. MERTHAN TUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, bilgi, tutum, davranış, kolostrum, eğitim düzeyi, Breast milk, breastfeeding, knowledge, attitudes, practices, colostrum, educational level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş: Bu çalışma, 0-24 ay arası bebeği olan kadınların anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek ve aile hekimliği uzmanlarının bu kritik dönemdeki rolünü vurgulamak amacıyla tasarlanmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel tipte planlanan araştırma, 03.02.2025–15.04.2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Aile Sağlığı Merkezi, relaktasyon ve aile hekimliği polikliniklerinde yürütülmüştür. Araştırmaya 0 24 aylık bebeği olan, 18 yaş üstü 268 kadın dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik bilgiler ile anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi, tutum ve davranışları ölçen toplam 53 soruluk anket uygulanmıştır. Veriler SPSS 23.0 programında uygun istatistiksel testlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Annelerin yaş ortalaması 29,9±4,7 yıl, bebeklerin doğum ağırlığı 3188,9±562,6 gram, mevcut yaş ortalaması 10,75±7,86 aydır. Katılımcıların %86,2'si lise ve üzeri eğitimlidir. Bebeklerin %61,9'u ilk saatte emzirilmiş, %91'i kolostrum almış, %41,4'ü ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenmiştir. %74,6'sı halen emzirmekte olup, %67,2'si 2 yaşına kadar emzirmeyi planlamaktadır. Hazır mama kullananların oranı %59, emzik kullananların %34,7'dir. Mama kullanımının en sık nedeni (%28,4) süt yetersizliği algısıdır. Eğitim düzeyi, emzirmenin kansere (p=0,000) ve orta kulak iltihabına (p=0,032) karşı koruyuculuğu gibi konularda bilgi düzeyini etkilemiştir. Sezaryen doğum, erken emzirmeyi azaltmıştır (p=0,046). Sonuçlar: Araştırma, annelerin emzirme konusunda olumlu tutum ve davranışa sahip olmakla birlikte uygulamada süreklilik ve bazı yanlış inanışlar açısından desteğe ihtiyaç duyduğunu göstermiştir. Aile hekimliği, yaşamın ilk günlerinde sürekli, bütüncül ve kültürel açıdan duyarlı yaklaşımıyla, anne-bebek sağlığının korunması ve emzirmenin desteklenmesinde temel aktör konumundadır. Bu bağlamda aile hekimleri, bilgilendirme, davranış değişikliği ve toplumsal savunuculuk görevleriyle emzirme başarısını artırmada kritik rol üstlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aimed to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of women with infants aged 0–24 months regarding breastfeeding, and to highlight the role of family medicine specialists during this critical period. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted between February 3 and April 15, 2025, at the Education Family Health Center, Relactation Clinic, and Family Medicine Outpatient Clinics of Adana City Training and Research Hospital. The study included 268 women aged over 18 years who had infants aged 0–24 months. A 53-item questionnaire assessing sociodemographic characteristics, as well as knowledge, attitudes, and practices regarding breast milk and breastfeeding, was administered to participants. Data were analyzed using appropriate statistical tests in SPSS version 23.0. Results: The mean age of the mothers was 29.9 ± 4.7 years, the mean birth weight of the infants was 3188.9 ± 562.6 g, and the mean age of the infants was 10.75 ± 7.86 months. Of the participants, 86.2% had a high school education or higher. Breastfeeding was initiated within the first hour in 61.9% of infants, 91% received colostrum, and 41.4% were exclusively breastfed for the first six months. At the time of the study, 74.6% were still breastfeeding, and 67.2% planned to continue until the child reached two years of age. The rate of formula feeding was 59%, and pacifier use was 34.7%. The most common reason for formula use (28.4%) was perceived milk insufficiency. Educational level significantly influenced knowledge on certain topics, such as the protective effects of breastfeeding against cancer (p = 0.000) and otitis media (p = 0.032). Cesarean delivery was associated with a lower rate of early breastfeeding initiation (p = 0.046). Conclusions: The study demonstrated that while mothers exhibited positive attitudes and practices toward breastfeeding, they require support to ensure continuity and to address certain misconceptions. Family medicine, with its continuous, holistic, and culturally sensitive approach during the early stages of life, plays a pivotal role in protecting maternal and infant health and promoting breastfeeding. In this context, family physicians should take an active role in enhancing breastfeeding success through education, behavior change interventions, and social advocacy.