Kayseri ilinin son otuz yıllık kişi adı verme kültürü
The last thirty years of personal name culture of Kayseri province
  1. Tez No: 753649
  2. Yazar: OĞUZHAN KALEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İsim, Ad Bilimi, Kayseri, Kültür, Kişi Adları, Name, Onomastic, Kayseri, Culture, Person Names
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Doğadaki canlı veya cansız olguları, düşünce, duygu, olay veya durumları belirlemeye yarayan ve adlandıran öğeler için ad kullanılmaktadır. Dil biliminin özellikle de kişi isimleri üzerinde çalışan ve onları köken bilgisi ve tarihsel gelişim, aynı zamanda dil ve kültür açısından inceleyen bilim dalına ad bilimi denir. Araştırma kapsamında Kayseri ilinde en çok kullanılan yaklaşık 600 isim incelenmiştir. Bunlardan 300'ü kadın ismi 300'ü erkek ismidir. İnceleme kapsamında tahlil yapılmış; köken, anlam bilgisi de dahil olmak üzere istatistiksel özellikleri de dikkate alınmıştır. Kayseri ilinde son otuz yılda kullanılan isimler listelenmiş ayrıca hangi yaşlarda ne kadar çocuğa verildiği konusuna da değinilmiştir. Kayseri ilinde son otuz yılda kullanılan isim listesinde erkek adlarından Mustafa adı birinci sırada en çok verilen ve kullanılan addır. Otuz yaşında olan beş yüz altmış altı bireyde gözlemlenmiştir. Mustafa adı dinî nitelikte tercih edilen adlar arasında yer almaktadır. Daha sonra sırasıyla Mehmet, Ahmet, Yusuf, Ali, Emre, Furkan, Ömer, İbrahim, Murat şeklinde liste devam etmektedir. Kayseri ili için en çok kullanılan kadın isimlerini incelediğimizde karşımıza çıkan en çok kullanılan ilk on isim sırasıyla Zeynep, Fatma, Elif, Merve, Hatice, Ayşe, Büşra, Kübra, Esra, Rabia isimleridir. Zeynep adı yeni doğanda üç yüz yirmi altı bebeğe ad olarak verilmiştir. Otuz yaşında da yüz elli üç kişi Zeynep adını kullanmaktadır. Verilme nedenleri arasında dinî niteliği ön sıralarda yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, approximately 600 names were examined with later inclusions and inferences. 300 of them are female names and 300 are male names. The most used names in the province of Kayseri are discussed. Analysis was carried out within the scope of the examination; Statistical characteristics, including origin and meaning, were also taken into account. The names used in the last thirty years in the province of Kayseri are listed, and the issue of how many children at which ages they are given is also mentioned. Names are used for the elements that determine and name the living or inanimate phenomena, thoughts, feelings, events or situations in nature. The science of linguistics, which studies especially on personal names and examines them in terms of origin knowledge and historical development, as well as language and culture, is also called onomastic. In the list of names used in the province of Kayseri in the last thirty years, the name Mustafa is the first name given and used the most. It has been observed in five hundred and sixty-six individuals aged thirty years. The name Mustafa is among the preferred names of religious nature. Then the list continues as Mehmet, Ahmet, Yusuf, Ali, Emre, Furkan, Ömer, İbrahim, Murat respectively. When we examine the most used female names for the province of Kayseri, the first ten names that are used most are Zeynep, Fatma, Elif, Merve, Hatice, Ayşe, Büşra, Kübra, Esra, Rabia, respectively. The name Zeynep was given as a name to three hundred and twenty-six babies in newborns. At the age of thirty, one hundred and fifty-three people use the name Zeynep. Among the reasons for giving, its religious nature is at the forefront.