Necm, Kamer ve Şems Sûrelerinin belâgat ilmi açısından incelenmesi
Rhetorical analysis of Surahs Al-Najm Al-Qamar and Al-Shams
  1. Tez No: 753648
  2. Yazar: HAYRUNNİSA GOPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN PARILDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belagat, Kuran-ı Kerim, Necm Sûresi, Kamer Sûresi, Şems Sûresi, Rhetoric, Quran, Surah Najm, Surah Al-Qamar, Surah Shams
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in nüzûlünden itibaren dil, edebiyat, tefsir, edebî tenkit ve kelâm ilimleriyle karışık bir şekilde ele alınmış olan belâgat çalışmaları daha sonra bağımsız ve sistematik bir ilim haline gelmiştir. Meânî, beyân ve bedî' olmak üzere üç disiplinden oluşan sistematik Arap belâgatı, Kur'an-ı Kerim âyetlerinin anlaşılmasında önemli bir yere sahip olmuştur. Bu çalışmada, Kuran-ı Kerim'in Necm, Kamer ve Şems Sûreleri, Arap belâgatının bu üç disiplini açısından incelenmiş ve adlarını gök cisimlerinden alan bu üç Sûredeki incelikler ve anlam derinlikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında önce belâgat ilminin tanımı, gelişim süreci ve konuları üzerinde durulmuş, daha sonra Necm, Kamer ve Şems Sûrelerinin tanıtımı, konusu ve belâgatla ilgili hususlar ele alınmış ve bu Sûreler, belâgat ilminin üç disiplinine ait konular açısından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Çalışma sonucunda bu Sûrelerin konu, âyet uzunlukları, âyet sonu fasılaları ve sanatsal yoğunlukları ile birbirine çok yakın ve uyum içerisinde oldukları ve tüm belâgat konularını kapsadıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Since the revelation of the Qur'an, rhetoric studies, which have been handled in a mixed manner with language, literature, tafsir, literary criticism and theology, later became an independent and systematic science. Systematic Arabic rhetoric, which consists of three disciplines: Meânî, Beyân and Badî', has an important place in understanding the verses of the Qur'an. In this study, the Najm, Kamer and Shams suras of the Holy Quran were examined in terms of these three disciplines of Arabic rhetoric, and the subtleties and depths of meaning in these three suras, which took their names from the celestial bodies, were tried to be revealed. Within the scope of the study, firstly the definition, development process and subjects of the science of rhetoric were emphasized, then the introduction of the Surahs of Najm, Kamer and Shams, their subject and the issues related to rhetoric were discussed and these surahs were examined comprehensively in terms of the three disciplines of the science of rhetoric. As a result of the study, it has been seen that these suras are very close and in harmony with each other in terms of subject, verse lengths, verse breaks and artistic intensity, and they cover all rhetoric issues.