Theoretical investigation of the spectroscopic, electronic and drug-free properties of 4-((6,7- dihidroksi-2-okso-2H-kromen-4-IL) metilamino)-N (3.4-dimetiloksiazol-5- IL) benzenesulfonamide compound
4-((6,7-dihidroksi-2-okso-2H-kromen-4-IL) metilamino) -N-(3,4-dimetiloksiazol-5- IL)benzensülfonamid bileşiğinin spektroskopik, elektroik v ilaç olmabilme özelliklerinin teorik olarak incelenmesi
- Tez No: 753698
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: FT-IR, NMR, NLO, DFT, HOMO-LOMO, ADME, FT-IR, NMR, NLO, DFT, HOMO-LOMO, ADME
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Sülfonamidler veya“sülfa ilaçları”, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir ilaç grubudur. İdrar yolu enfeksiyonları, bronşit, göz enfeksiyonları, bakteriyel menenjit, zatürree, kulak enfeksiyonları, ciddi yanıklar, gezgin ishali ve diğer durumları tedavi etmek için reçete edilebilirler. Bu tez çalışmasında, Şeref Karadeniz tarafından sentezlenen 4-((6,7-dihidroksi-2-okso-2H-kromen-4-il)metilamino) -N-(3,4-dimetiloksoazol-5-il)benzensulfonamid bileşiğinin ilk önce geomeri optimizasyon hesabı yapılarak kararlı yapısı elde edildi ve bağ uzunlukları, bağ açıları ve torsiyon açıları beirlendi. Bu yapısal parametrelerin literatürde bulunan benzer moleküller ile kıyaslamasa yapıldı. Daha sonra, FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR gibi spektroskopik özellikleri teorik olarak hesaplandı. Bileşiğin titreşim frekansları işaretlendi. Hesaplanan teorik sonuçlar deneysel verilerle karşılaştırılması gerçekleştirildi. Son olarak çalışılan bileşiğin, elektronik enerjileri, dipol momentleri, en yüksek dolu moleküler orbital (HOMO), en düşük boş moleküler orbital (LUMO) enerjileri, polarizebilite ve hiperpolarizebilite değerleri, moleküler potansiyel enerji yüzeyi(MEP) hesaplandı ve ilaç özelliği gösterip göstermediğinin belirlendiği ADME çalışması gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
Sulfonamides or“sulfa drugs”are a group of drugs used to treat bacterial infections. They may be prescribed to treat urinary tract infections, bronchitis, eye infections, bacterial meningitis, pneumonia, ear infections, severe burns, traveler's diarrhea, and other conditions. In this thesis, it was first determined that 4- ((6,7-dihydroxy-2-oxo-2H-chromen-4-yl) methylamino) -N-(3,4-dimethyloxoazol-5-yl) benzenesulfonamide compound synthesized by Şeref Karadeniz. Stable structure was obtained by performing geometry optimization calculation and bond lengths, bond angles and torsion angles were determined. These structural parameters were compared with similar molecules found in the literature. Then, its spectroscopic properties such as FT-IR, 1H-NMR and 13C-NMR were calculated theoretically. The vibrational frequencies of the compound were assigned. The calculated theoretical results were compared with the experimental data. Finally, the electronic energies, dipole moments, highest occupied molecular orbital (HOMO), lowest unoccupied molecular orbital (LUMO) energies, polarizability and hyperpolarizability values, molecular potential energy surface (MEP) of the studied compound were calculated and it was determined whether it exhibits drug properties in ADME work was carried out.