Hemşirelerin Kerkük kentinde korona virüs aşısına yönelik görüşleri
Nurses opinion toward coronavirus vaccine at kirkuk city
  1. Tez No: 753699
  2. Yazar: SALEH GAZEI JUMA JUMA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Nurses opinion, Coronavirus, Vaccine, Kirkuk city, Hemşire görüşü, Corona virüs, Aşı, Kerkük şehri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Background: Vaccines are the only way to stop the virus from spreading, no matter how hard people try to stop it. Some people, on the other hand, are very against being vaccinated. Those who are afraid of getting a vaccine can put off or not get the COVID19 vaccine. Objective: This study aims to assess nurses opinion toward coronavirus vaccine at the Kirkuk city. It also attempts to find out the association between nurse opinions on coronavirus vaccines and their demographic characteristics. Methods: Descriptive cross-sectional study design was carried out in Kirkuk, Iraq, from November 2021 to April 2022. The study was conducted using a non-probability (purposive) sample of 200 nurses out of 850 nurses working in Kirkuk General Hospital. The items included in the questionnaire numbered 22. The average time for data collection was 20 minutes. The analysis of data was completed in the study with SPSS version 22. Results: The socio-demographic characteristics of the entire study sample are shown. The result shows nursing staff opinion on coronavirus vaccine and a high significance and moderate significance. There were significant differences between nursing staff opinion on coronavirus vaccine. Conclusion: Only a few nurses have a bad attitude about the coronavirus vaccine. The majority of nurses have a good attitude about the vaccine.
Özet (Çeviri)
Arka plan: İnsanlar ne kadar durdurmaya çalışırsa çalışsın, aşılar virüsün yayılmasını durdurmanın tek yoludur. Öte yandan bazı insanlar aşılanmaya çok karşıdır. Aşı olmaktan korkanlar COVID-19 aşısını erteleyebilir veya yaptırmayabilir. Amaç: Bu çalışma Kerkük şehrinde hemşirelerin coronavirüs aşısına yönelik görüşlerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Kerkük kentindeki koronavirüs aşılarına ilişkin hemşire görüşleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişkiyi bulmaya çalışılıyor. Yöntemler: Tanımlayıcı kesitsel araştırma deseni, Kasım 2021 ile Nisan 2022 tarihleri arasında Irak'ın Kerkük kentinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma Kerkük Genel Hastanesi'nde çalışan 850 hemşireden 200'ü olasılık dışı (amaçlı) örneklem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 22 numaralı ankette yer alan maddeler. Veri toplama süresi ortalama 20 dakikadır. Çalışmada verilerin analizi SPSS versiyon 22 ile tamamlanmıştır. Bulgular: Tüm çalışma örneğinin sosyo-demografik özellikleri gösterilmektedir. Sonuç, hemşirelik personelinin koronavirüs aşısı hakkındaki görüşünü ve yüksek önem ve orta derecede anlamlı olduğunu göstermektedir. Hemşirelik personelinin koronavirüs aşısı hakkındaki görüşleri arasında önemli farklılıklar vardı. Sonuç: Sadece birkaç hemşirenin koronavirüs aşısı hakkında kötü bir tutumu var. Hemşirelerin çoğunluğunun aşı konusunda iyi bir tutumu vardır.