Theoretical investigation of the spectroscopic, electronic and drug-free properties of 4-((6,7-dihydroxy-2-oxo-2H-chromene-4-YL)methylamino) benzenesulfonamide compound
4-((6,7-dihidroksi-2-okso-2H-kromen-4-YL) metillamino) benzensülfonamid bileşiğinin spektroskopik, elektronik ve ilaçsız özelliklerinin teorik incelenmesi
- Tez No: 753718
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: FT-IR, NMR, NLO, DFT, HOMO- LUMO, ADME, FT-IR, NMR, NLO, DFT, HOMO- LUMO, ADME
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Sülfonamidler; genel stabiliteleri, biyoyararlanımları ve üretim kolaylıkları nedeniyle insan ve hayvan ilaçlarında önemli bir kullanım görmüş olan öde gelen bir farmakolojik ailedir. Bu çalışmada öncelikle Şeref Karadeniz tarafından sentezlenen 4-((6,7-dihidroksi-2-okso-2H-kromen-4-il) metilamino) benzensülfonamid bileşiğinin yapısal parametreleri optimizasyon hesabı ile belirlenmiştir. Daha sonra 1H-NMR, 13C-NMR ve FT-IR gibi spektroskopik özellikleri ile HOMO-LUMO moleküler orbital enerjileri hesaplanmıştır. Son olarak, bileşiğin doğrusal olmayan optik özelliği (NLO) ve moleküler potansiyel enerji yüzeyi (MEP) hesaplanmış olup ilaç özellikleri gösterip göstermediğini belirlemek için ADME çalışması yapılmıştır. Sonuç olarak deneysel spektroskopik değerler ile hesaplama sonuçlarının birbiriyle uyumlu olduğu görülmüştür. NLO ve ADME çalışmalarıyla, incelenen molekülün doğrusal olmayan optik aktivite ve ilaç özellikleri gösterdiği belirlenmiştir. Hesaplamalar DFT/B3LYP yöntemi ve 6-311++ g (d, p) baz seti kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sulfonamides are a prominent pharmacological family that has seen considerable usage in human and animal medicine due to their overall stability, bioavailability, and ease of production. In this study, first of all, the structural parameters of the 4-((6,7-dihydroxy-2-oxo-2H-chromen-4-yl) methylamino) benzenesulfonamide compound synthesized by Şeref Karadeniz were determined by optimization calculation. Then, HOMO-LUMO molecular orbital energies were calculated with their spectroscopic properties such as 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR. Finally, the nonlinear optical property (NLO) and molecular potential energy surface (MEP) of the compound were calculated and the ADME study was carried out to determine whether it showed drug properties. As a result, it was found that the experimental spectroscopic values and the calculation results were compatible with each other. With NLO and ADME studies, it was determined that the studied molecule showed nonlinear optical activity and drug properties. Calculations were performed with the DFT/B3LYP method and using the 6-311++ g (d, p) basis set.