Assessment of clients' knowledge concerning COVID 19 at primary health care centers in Baghdad city
Bağdat şehrinde birinci basamak sağlık merkezlerinde COVİD 19 ile ilgili müşteri bilgilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 753700
  2. Yazar: AMMAR MOHAMMED SABEEH SABEEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Danışanların Bilgisi, COVID 19, Birinci Basamak Sağlık Merkezleri, Clients' Knowledge, COVID 19, Primary Health Care Centers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş: COVID-19, solunum sistemini etkileyen ve bazen ölüme yol açan tehlikeli bir virüstür. Ve Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıktı ve kısa süre sonra özellikle Irak'ta dünya çapında milyonlarca kişiye bulaştı. Virüsle ilgili bir çalışma yapmak gerekli hale geldi. Amaç: Bu çalışma, birinci basamak sağlık merkezlerinde müşterilerin COVID-19 hakkındaki bilgilerini değerlendirmeyi ve birinci basamak sağlık merkezlerindeki müşterilerin COVID-19 ile ilgili bilgileri arasındaki ilişkiyi bilmeyi amaçlamaktadır. Yöntemler: Tanımlayıcı çalışma, üzerinde çalışılan (n = 200) danışan örneği kullanılarak tasarlanmıştır. Rusafa Bağdat Sağlık Müdürlükleri. Bu numune Bağdat, Al-Rusafa ve Al-Karkh sağlık departmanlarına dağıtıldı. Ankette toplam 16 bilişsel madde bulunmaktadır. Veriler, öz bildirim ve anket kullanılarak toplandı ve tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Son sonuçlar, danışanların daha fazlasının (%90,5) iyi bir bilgi düzeyine sahip olduğunu göstermektedir. Yaş bilgilerine bağlı olduğunda cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, meslek ve ekonomik durum bilgilerine göre sıralanmaz. Sonuç ve Öneriler: Sonuç, katılımcıların iyi bilgisinin varlığında ortaya çıkarken, sadece katılımcıların yaşları ile bilgileri arasındaki ilişki bulunmuştur. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı'nın katılımcıları aşı yaptırmaya teşvik ederken bu bilgileri enfeksiyonu azaltmaya yatırım yapmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca araştırmacıların COVID-19'un pratik ve psikolojik yönlerini ve bunun müşteriler üzerindeki etkisini incelemelerini öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Background: COVID-19 is a dangerous virus that affects the respiratory system and sometimes leads to death. And it appeared in the Chinese city of Wuhan, and soon infected millions around the world, especially in Iraq. It became necessary to conduct a study on the virus. Objectives: This study aims to assess customer knowledge about COVID-19 in primary health care centers and to know the relationship between customer knowledge regarding COVID-19 in primary health care centers. Method: The descriptive study was designed using a studied sample of (n = 200) clients. Rusafa Baghdad Health Departments. This sample was distributed to the health departments of Baghdad, Al-Rusafa, and Al-Karkh. The questionnaire includes a total of 16 cognitive items. Data were collected using self-report and questionnaire and analyzed using descriptive and inferential statistical methods. Results: Recent results indicate that more (90.5%) of clients have a good level of knowledge. When age is related to their knowledge, gender, education level, marital status, occupation, and economic status are not ranked according to their knowledge. Conclusions and Recommendations: The result appeared in the presence of good knowledge of the participants, while the relationship between age and knowledge of the participants was found only. Therefore, we recommend the Ministry of Health invests this knowledge from participants in reducing infection while urging them to get a vaccine. We also recommend researchers study the practical and psychological aspects of COVID-19 and its impact on clients.