Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı perspektifinden Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin ikinci ekran kullanım alışkanlıkları ve motivasyonları
Second screen usage habits and motivations of Akdeniz University students from the perspective of uses and satisfaction approach
- Tez No: 753742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İkinci Ekran, Çapraz Medya, Etkileşim, Dijital Medya, Sosyal Medya, Second Screen, Cross Media, Interaction, Digital Media, Social Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Dijitalleşme ve geleneksel medyadan yeni medyaya geçiş; izleyici tutumlarında değişiklik meydana getirmiştir. Seyirci pasif olmaktan çıkmış aktif konuma gelmiştir ve artık sadece televizyon izlemekle kalmamakta aynı anda ikinci ekran da kullanmaktadır.“İnsanlar medyayla ne yapar”yaklaşımından hareketle“seyirci ikinci ekranı niçin kullanmaktadır”sorunsalı üzerinden oluşturulan bu çalışmada alan araştırması yapılmıştır. Anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın özgün tarafını ortaya çıkaran bulgulara göre katılımcılar; televizyon seyrederken ikinci ekran kullanmaktadır ama büyük çoğunluğu ikinci ekran kullanıcısı olduğunun farkında değildir. İzleyici ikinci ekran olarak en çok akıllı telefon kullanmayı tercih etmektedir. Televizyon seyircisi ikinci ekranı; bilgi toplamak, alışveriş yapmak, sosyal medya hesaplarını takip etmek, zamandan tasarruf etmek, eğlenceli vakit geçirmek için kullanmaktadır. Seyirci ikinci ekran kullandığında daha aktif, etkileşimli ve katılımcı olmaktadır. Müzik programları; televizyon seyircisi tarafından ikinci ekranla birlikte en çok kullanılan tematik program türüdür. İzleyicinin kullandığı ikinci ekran cihazı ve kullanma motivasyonları cinsiyete ve fakültelere göre farklılık göstermektedir. Dahası seyirci ikinci ekran aplikasyonlarını neredeyse hiç kullanmamaktadır. Seyirci ikinci ekran kullandığında dikkatinin kısmen dağıldığını düşünmektedir. Teknolojik imkanların ve yeni medyanın sunduğu olanaklar geleneksel izleyicinin konumunu değiştirmiştir. Seyircinin birinci ekran tercihi her zaman televizyon değildir.
Özet (Çeviri)
Digitization, transition from traditional media to new media; changed the attitudes of the audience. The audience has ceased to be passive and has become active. The audience has ceased to be passive and has become active, and not only watches television but also uses the second screen at the same time. Based on the approach of“what do people do with the media”, in this study, which was created on the problem of“why the audience uses the second screen”field research was conducted. The data obtained by the survey method were analyzed with the SPSS package program. According to the findings revealing the original side of the study, the participants; While watching television, they use a second screen, but most of them are not aware that they are a second screen user. The audience mostly prefers to use a smartphone as the second screen. The television audience uses the second screen to gather information, shop, follow social media accounts, save time and have fun. When the audience uses the second screen, they become more active, interactive and participatory. Music programs are the type of thematic program used by the television audience most often with the second screen. The second screen device used by the audience and their motivation to use second screen differ according to gender and faculties. Moreover, the audience almost never use second screen applications. The audience thinks that they are partially distracted when they use the second screen. The possibilities offered by technological opportunities and new media have changed the position of the traditional audience. The audience's first screen preference is not always television.