Sıcak stresine maruz bırakılan yumurtacı tavukların yemlerine ilave edilen nar kabuğu tozunun etkisinin bazı performans ve biyokimyasal parametreler kullanılarak incelenmesi
The investigation of the effect of pomegranate peel powder on laying hen exposed to heat stress by using some perfomance and biochemical parameters
- Tez No: 753773
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN SALMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal, Kanatlı, Nar, Sıcak, Stress, Biochemistry, Heat, Pomegranate, Poultry, Stress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Çalışmada, sıcak stresine maruz bırakılan yumurta tavuklarında nar kabuğu tozunun bazı performans, yumurta kalite özellikleri, biyokimyasal parametreler ve histopatolojik bulgular üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 24 haftalık yaşta, toplam 320 adet Atabey hibrit beyaz yumurta tavuğu kullanılmıştır. Deneme 4 hafta yürütülmüştür. Çalışma grupları: 22°C'de olan 1: kontrol grubu; 2: %0,5 nar kabuğu tozu (NKT) grubu 3:% 1 NKT grubu; 4: %2 NKT grubu; 30°C'de olan 5: kontrol grubu; 6: %0,5 NKT grubu 7: %1 NKT; 8: %2 NKT grubu şeklinde oluşturulmuştur. Kan serumu örneklerinde kolesterol, trigliserid, glukoz, albümin, total protein ve karaciğer enzimlerinden ALT, AST, ALP değerlendirilmiştir. Karaciğer doku hasarının belirlenmesinde oksidatif stres parametrelerinden süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, malondialdehit, total antioksidan seviye, total oksidan seviye, oksidatif stres indeksi belirlenmiştir. Karaciğer doku örneklerinde HSP70 düzeyi ölçülmüştür. Ayrıca karaciğer doku örnekleri histopatolojik olarak incelenmiştir. Canlı ağırlık, yumurta verimi ve yumurta ağırlığı değişmemiştir. Yem tüketimi sıcak stresi ile düşmüştür. En az yem tüketimi, en iyi yemden yararlanma ve en yüksek yumurta verimi 7. grupta olmuştur. NKT katılan gruplarda yumurta kalite özelliklerinden sarı renk indeksinde, haugh birimi, yumurta kabuk kalınlığı ve yumurta kırılma direncinde iyileşme olmuştur. 4. ve 8. gruplarda sarı renk indeksi daha yüksek bulunmuştur. 30oC'de olan gruplarda glukoz, ALT, AST ve ALP, total protein, albümin ve kolesterol parametreleri azalmıştır. Trigliserit artmıştır. HSP70 sentezi narın dozu ile doğru orantılı olarak artmıştır. HSP70 immünboyama ve biyokimyasal bulgular birbiri ile paralellik göstermiştir. TOS, OSİ, GPx ve MDA sıcak stresi ile artmıştır. MDA düzeyi artan NKT miktarı ile düşmüştür. SOD enzim aktivitesi 22oC'de %1 ve %2 NKT içeren gruplarda daha yüksek; OSİ değeri %1 NKT grubunda daha düşük bulunmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucu oksidatif stresi azaltmak için 22oC'de rasyona %1 oranında NKT ilavesinin uygun olduğunu göstermiştir. Ayrıca yüksek çevre sıcaklığının olduğu kümeslerde yumurta kabuk kalınlığının ve kırılma direncinin korunması için kanatlı yemlerine nar kabuğu tozunun ilave edilmesi yararlı olacaktır. Nar meyvesi ve nar yan ürünlerinin biyoyararlanımının daha iyi anlaşılabilmesi için yeni çalışmaların yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effects of pomegranate peel powder on some performance, egg quality characteristics, biochemical parameters and histopathological findings in laying hens exposed to heat stress. For this purpose, a total of 320 Atabey hybrid white laying hens at the age of 24 weeks were used. The experiment was conducted for 4 weeks. Study groups: It was formed as a group of at 22°C; 1: control group, 2: 0.5% pomegranate peel powder (PPP) group, 3: 1% PPP group, 4: 2% PPP group. It was formed as a group of at at 30°C; 5: control group, 6: 0.5% PPP group, 7: 1% PPP group, 8: 2% PPP. Cholesterol, triglyceride, glucose, albumin, total protein and liver enzymes ALT, AST, ALP were evaluated in blood serum samples. In the determination of liver tissue damage, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, malondialdehyde, total antioxidant level, total oxidant level, oxidative stress index were determined from oxidative stress parameters. HSP70 level was measured in liver tissue samples. In addition, liver tissue samples were examined histopathologically. Live weight, egg production and egg weight did not change. Feed consumption decreased with heat stress. The least feed consumption, the best feed utilization and the highest egg production were in the 7th group. In the groups that participated in PPP, there was improvement in egg quality characteristics such as yellow color index, haugh unit, egg shell thickness and egg break resistance. The yellow color index was found to be higher in the 4th and 8th groups. Glucose, ALT, AST and ALP, total protein, albumin and cholesterol parameters decreased in groups at 30oC. Triglyceride increased. HSP70 synthesis increased proportionally with the dose of pomegranate. HSP70 immunostaining and biochemical findings showed parallelism with each other. TOS, OSI, GPx and MDA increased with heat stress. MDA level decreased with increasing amount of PPP. SOD enzyme activity was higher in groups containing 1% and 2% PPP at 22°C; OSI value was lower in the 1% PPP group. As a result of the evaluations, it has been shown that adding 1% NKT to the ration at 22oC is appropriate to reduce oxidative stress. In addition, it would be beneficial to add pomegranate peel powder to poultry feeds in order to maintain egg shell thickness and breakage resistance in poultry houses with high ambient temperature. New studies are needed to better understand the bioavailability of pomegranate fruit and pomegranate by-products.