Farklı irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin kanal dolgu patının penetrasyonuna etkisinin araştırılması: Konfokal mikroskop çalışması
Effect of different irrigation activation protocols on sealer penetration: A confocal laser scanning microscopy study
  1. Tez No: 753850
  2. Yazar: CEYDA AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: biyoseramik pat, dentinal tübül penetrasyonu, irrigasyon aktivasyonu, konfokal mikroskop, sonik, ultrasonik, XP-endo Finisher, bioseramic sealer, confocal microscopy, dentinal tubule penetration, irrigation activation, sonic, ultrasonic, XP-endo Finisher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; dört farklı irrigasyon aktivasyon yönteminin biyoseramik esaslı kanal dolgu patının dentin tübül penetrasyonuna etkisinin konfokal mikroskop ile değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 52 adet tek köklü mandibular premolar diş kullanılmıştır. Kök kanallarının enstrümantasyonu ProTaper Next (Dentsply Sirona, Maillefer, İsviçre) Ni-Ti döner eğe sisteminin sırasıyla X1 (17/.04), X2 (25/.06), X3 (30/.07) ve X4 (40/.06) eğeleri kullanılarak tamamlanmıştır. Final irrigasyon protokolüne göre dişler randomize bir şekilde dört gruba (n=13) ayrılmıştır: Grup 1. Klasik şırınga irrigasyonu + %17 EDTA ve %5.25 NaOCl Grup 2. Sonik aktivasyon + %17 EDTA ve %5.25 NaOCl Grup 3. Pasif ultrasonik irrigasyon + %17 EDTA ve %5.25 NaOCl Grup 4: XP-endo Finisher eğesi ile aktivasyon + %17 EDTA ve %5.25 NaOCl Final irrigasyonundan sonra kök kanalları, biyoseramik esaslı kök kanal dolgu patı %0,1'lik floresan rhodamin-B boyası ile işaretlenerek lateral kondensasyon tekniğiyle doldurulmuştur. Her örnekten elmas separelerle su soğutması altında, apikalden koronale doğru üç farklı seviyede (2, 5, 8 mm) olmak üzere 1 ± 0.1 mm kalınlığında enine kesitler elde edilmiştir. Elde edilen diş kesitleri konfokal mikroskop ile görüntülenmiştir. Bulgular: Kanalın orta bölgesinde penetrasyon alanı sonik aktivasyon grubunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0.01). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda; penetrasyon alanı açısından kanalın orta bölgesinde sonik aktivasyon sistemi, koronal bölgede ise XP-endo Finisher eğesiyle aktivasyon daha etkili bulunmuştur. Apikal bölgede kanal patının penetrasyonu tüm gruplarda diğer bölgelere oranla daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this in-vitro study was to evaluate the effect of four different irrigation activation techniques on dentinal tubule penetration of bioseramic root canal sealer by using confocal laser scanning microscopy. Material and Method: In this study, 52 single-rooted mandibular premolar teeth were used. All the root canals were prepared with the ProTaper Next System (Dentsply Sirona, Maillefer, Switzerland) up to X4 file. The specimens were divided randomly into four groups (n = 13) according to the final irrigation protocol as follows: Group 1. Conventional needle irrigation + %17 EDTA and %5.25 NaOCl Group 2. Sonic activation + %17 EDTA and %5.25 NaOCl Group 3. Passive ultrasonic irrigation + %17 EDTA and %5.25 NaOCl Group 4. XP-endo finisher file + %17 EDTA and %5.25 NaOCl After final irrigation, root canals were obturated with a bioceramic sealer labeled with 0.1% fluorescent Rhodamin-B dye. The roots were sectioned horizontally at three different levels (2, 5, 8 mm from the root apex) and obtained 1 ± 0.1 mm thick sections. These sections were examined under confocal laser scanning microscopy. Results: In the middle sections, penetration area of sealer was found significantly higher in the sonic activation group compared to other groups (p0.01). Conclusion: According to the results of this study, penetration area of sonic activation system was found more effective than other groups in the middle sections and XP-endo Finisher file in the coronal sections compared to the needle irrigation. Dentinal tubule penetration of the sealer in the apical sections was found lower in all groups compared to the coronal sections.