Kahramanmaraş biberinde seleksiyon ıslahı
Selection breeding in Kahramanmaraş pepper
  1. Tez No: 753879
  2. Yazar: HÜSEYİN US
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızıbiber (Capsicum annuum L.), Baharat, Seleksiyon, Islah, Red pepper (Capsicum annuum L.), Species, Selection, Breeding
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türkiye'de yetiştirilen biberin önemli bir kısmı, baharatlık amacıyla kurutulup işlenerek toz veya pul biber şeklinde tüketilmektedir. Ülkemizde baharatlık kırmızıbiberin tamamına yakını Kahramanmaraş ve çevre illerde üretilmektedir. Bu bölgenin toprak yapısı ve iklim özelliğinden dolayı yetiştirilen kırmızıbiberin tat ve aroması, Kahramanmaraş biberine ayrı bir özellik kazandırmaktadır. Kırmızıbiberin en önemli sorunlarından biri; verim ve kalitesi yüksek çeşitlerin az olmasıdır. Bu çalışmada, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinde yerel popülasyondan toplanmış olan 1300 adet genotip kullanılarak, verim ve kalitesi yüksek hatlar geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, genotipler sıralar halinde dikilerek, yaş ve kuru verim, meyve eti kalınlığı, meyve ağırlığı, erkencilik, meyve sayısı, meyve boyu, dikkate alınarak seleksiyon yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı; baharat yapımına uygun verim ve kalitesi yüksek kırmızıbiber hatlarını geliştirmek ve giderek daralan yerel popülasyondan seçilen genotipleri gen havuzuna aktarmaktır. Yerel popülasyondan geliştirilecek verim ve kalitesi yüksek hatların ortaya çıkarılması Kırmızıbiber üretimine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Most important part of the pepper grown in Turkey is dried and processed for the purpose of spices and consumed in the form of powder or flake. The large amount of spicy red pepper is raised around Kahramanmaras and its district in Turkey. Due to climate characteristic and soil structure of this area gives Kahramanmaras pepper to extra taste and flavor. One of the most important problems of red pepper are that there are small amount of high yield and high quality varieties. The objective of this study 1300 genotypes obtained from local populations of Kahramanmaraş and Gaziantep. In the study, genotypes will be planted in rows and selection will be made by considering fresh and dry yield, fruit thickness, fruit weight, earliness, fruit number, fruit length. The aim of this study; is to develop red pepper lines with high yield and quality suitable for spice production and to transfer the genotypes selected from the gradually narrowing local population to the gene pool. The development of high yield and high quality lines to be developed from the local population will contribute to Red pepper production.