Gastrik ülser ve gastrik kanseri öngörmek için proinflamasyon sitokinleri ile ilgili H. pylori virülans faktörleri VacA ve DupA'nın incelenmesi
H. pylori virulence factors VacA and DupA related with proinflammation cytokines for predicting gastric ulcer and gastric malignancy
- Tez No: 753936
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAHRAH ADNAN AL-SHAMMERII
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: H. pylori, Virulence factors, Gastric ulcer, Malignancy, VacA gene, DupA gene, Proinflamation cytokines
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Helicobacter pylori (HP) bakterisi mide kanseri ve ülser hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Helicobacter pylori enfeksiyonu normalde semptomsuzdur ancak mide iltihabına ve bağırsak ülserasyonuna yol açabilmektedir. Şubat-Nisan 2022 aylarında, Irak'ın Maysan kentindeki hastanelere başvuran mide ülseri ve mide malignitesi olan hastalardan 150 biyopsi örneği toplanmıştır. İzolatlar, anaerobik koşullar altında Columbia agar, blood agar ve MacConkey plakaları üzerinde nemlendirilmiş bir CO2 inkübatöründe 3 gün süreyle ekilmiştir. H. pylori, (1-2) mm çapında belirgin bir su damlası benzeri koloni olarak ortaya çıkmış ve H. pylori'nin IgM ve IgG teşhisi ile tespiti ve Vitek-2, IL-6, IL-8 konsantrasyonlarını belirler, Serum örneklerinde IL-10 ve TNF- ELISA kitleri kullanılarak belirlenmiş ve patojenezden sorumlu virülans genleri 16rRNA, dupA ve VacA'nın konvansiyonel PCR ile tespiti yapılmıştır. Sonuçlar, yaş grubunun (40-49) en yüksek orana (%33) sahip olduğunu ve yaş grubunun (10-19) en düşük orana (%10) sahip olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada Helicobacter pylori enfeksiyonu olan Iraklı hastalarda IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF- düzeylerine baktık ve ortalama ± SD 93,46 ± 48,37, 155,01 ± 130,22, 115,894 ± 42,488 ve 103,22 ± 34,706. Tanı tekniğinde üre nefes testi yüksek oranda 69,49 ± 11,908, ardından serolojik test 2,039 ± 1,341 ve fekal Ab saptanması 1,06 ± 0,239 olarak bulunmuştur. H. pylori'ye özgü bir primer kullanılarak 16Srna geninin moleküler amplifikasyonu, vakaların 43'ünde (%84,3) pozitif sonuç vermiştir. VacA ve dupA genleri sırasıyla HP'nin 41'inde (%80,3) ve 10'unda (%19,6) bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: H. pylori, Virülans faktörleri, Mide ülseri, Malignite, VacA geni, DupA geni, Proinflamasyon sitokinleri
Özet (Çeviri)
The bacterium Helicobacter pylori (Hp) has been related to gastric cancer and ulcer illness. Infection of Helicobacter pylori normally with no symptoms but can lead to inflammation of stomach and intestinal ulceration. During the months of February to April 2022, 150 biopsy specimens were collected from patients with stomach ulcers and gastric malignancies who were admitted to hospitals in Maysan, Iraq. Isolates were cultivated for 3 days in a humidified CO2 incubator on Columbia agar, blood agar, and MacConkey plates at 37C° under anaerobic conditions. H. pylori appeared as a distinct water droplet-like colony (1-2) mm in diameter, and detection of H. pylori by diagnosis IgM and IgG, and Vitek-2, determine the concentrations of IL-6, IL-8, IL-10, and TNF- in serum samples were determined using ELISA kits, and detection of virulence genes 16rRNA,dupA, and VacA which are responsible for pathogenesis by conventional PCR. The results showed, the age group (40-49) year had the highest proportion (33%) and the age group (10-19) had the lowest percentage (10%). In this study, we looked at the levels of IL-6, IL-8, IL-10, and TNF- in Iraqi patients with Helicobacter pylori infection, and found that the Mean ± SD 93.46 ± 48.37, 155.01 ± 130.22, 115.894 ± 42.488, and 103.22 ± 34.706. In diagnosis technique urea breath test was recorded a high rate 69.49 ± 11.908 then serological test 2.039 ± 1.341 and fecal Ab detection was 1.06 ± 0.239. Molecular amplification of the 16Srna gene employing an H. pylori-specific primer yielded a positive result in 43 (84.3%) of the cases. The VacA and dupA genes were found in 41 (80.3%) and 10 (19.6%) of HP, respectively.