Etik liderlik ve örgütsel adalet arasındaki ilişkinin incelenmesi: Samsun ilindeki oteller üzerinde bir araştırma
Examining the relationship between ethical leadership and organizational justice: A research on hotels in Samsun
  1. Tez No: 753945
  2. Yazar: HAFİZ NAJAFI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Liderlik, Etik Liderlik Davranışı, Örgütsel Adalet, Ethics, Leadership, Ethical Leadership Behavior, Organizational Justice
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde turizm sektörünün önemi, her zamankinden daha da önemli hale gelmiştir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmekte ve işletmeler müşterilere daha iyi hizmet sunabilmek için çalışmalar yapmaktadırlar. Turizm sektöründe müşterilere sunulan hizmet, ürünün müşteriler tarafından kaliteli algılanması için yeterli değildir. Aynı zamanda çalışanların müşterilere davranışları bunu etkilemektedir. İşletmelerde çalışanların davranışlarının olumsuz olmasının en önemli etkenlerinden biri, iş yerlerinde örgütsel adaletin olmamasıdır. Bunun önüne geçilmesi için, işletmelerdeki liderin çalışanlara karşı etik davranışlar sergilemesi en önemli etken olmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı etik liderlik ve örgütsel adalet arasındaki ilişkiyi belirleyebilmektedir. Samsun ilinde faaliyet gösteren 3,4,5 yıldızlı otellerde otel çalışanları üzerinde 160 anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Yapılan ankette etik liderlik ölçeği, örgütsel adalet ölçeği ve demografik bilgilerle ilgili ifadeler yer almaktadır. Toplanan verilerin sonucunda etik liderlik davranışlarının sergilenmesi örgütsel adaletin alt boyutları olan dağıtım, işlemsel ve etkileşimsel adalet boyutları üzerinde olumlu ilişkinin olduğu bulunmuştur. Çalışanların etik liderlik algılarının örgütsel adalet üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmada, etik liderlik ile örgütsel adalet arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuş, yapılan regresyon analizi sonucunda etik liderliğin örgütsel adaleti etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the importance of the tourism sector in the economies of developing and developed countries has become more important than ever. Businesses operating in the tourism sector closely follow the developments in the sector and businesses are working to provide better service to their customers. The service offered to the customers in the tourism sector is not sufficient for the product to be perceived as quality by the customers. At the same time, the behavior of employees towards customers affects this. One of the most important factors in the negative behavior of employees in businesses is the lack of organizational justice in the workplace. In order to prevent this, the most important factor is that the leaders in the enterprises exhibit ethical behavior towards the employees. In this context, the aim of the study is to determine the relationship between ethical leadership and organizational justice. Data were collected by applying 160 questionnaires on the employees of 3,4,5 star hotels operating in Samsun. Ethical leadership scale, organizational justice scale and demographic information related statements are included in the survey. As a result of the collected data, it was found that exhibiting ethical leadership behaviors has a positive relationship on the sub-dimensions of organizational justice, namely distribution, transactional and interactional justice. In this study, which was conducted to determine the effect of employees' ethical leadership perceptions on organizational justice, positive and significant relationships were found between ethical leadership and organizational justice, and as a result of the regression analysis, it was concluded that ethical leadership affects organizational justice.