Betonarme kolonların eğimli çelik çatı kirişleri ile birleşimi
Connection of reinforced concrete columns with inclined steel rafters
- Tez No: 753974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÇARBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN KAMİL AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik yapı elemanları, betonarme kolon, eğimli çelik çatı kirişi, birleşim yeri tasarımı, Steel structural elements, reinforced concrete column, inclined steel rafter, connection joint
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışmasında, iç bölümlerinde büyük açıklıklara ihtiyaç duyulan sanayi ve depo yapılarının tasarımını kolaylaştırmak amacıyla betonarme yapısal elemanlar (kolonlar) ile çelik yapısal elemanların (kirişler) birlikte kullanımı sonucu kompozit yapısal sistemlerin yapımına olanak sağlayacak yenilikçi bir birleşim yeri tasarımı önerilmektedir. Bu bağlamda, bu tez çalışması kapsamında, büyük açıklı yapıların tasarım özellikleri ve strüktürel kullanımları topolojik olarak incelenmiştir. Bu tür kompozit yapıların strüktürlerini oluşturmak için betonarme kolonlar ile eğimli çelik çatı kirişlerinin birleşimlerini yapmak amacıyla ankrajlarının ve montajlarının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için ülkemizde ve dünyada yürürlükte olan yapısal şartnameler ışığında yenilikçi bir tasarım önerisi yapılmaktadır. Bu amaçla, dünyada kullanımı son yıllarda yaygınlaşan ancak ülkemizde henüz strüktürel olarak yaygın bir şekilde kullanılmayan betonarme bir kolon ile eğimli bir çelik çatı kirişi birleşimi için önerilen yapısal tasarım detayları gösterilmiştir. Böylece hem yapısal dayanım hem de yapısal stabilite koşulları ele alınarak çelik yapısal elemanların ülkemizde kullanımı ile ilgili ön yargının ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Tez çalışmasında, Konya 2. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) mevcut olarak yer alan bir sanayi yapısı örnek olarak ele alınarak, bu yapıya ait yapısal özellikleri göz önünde bulundurulmuştur. Önerilen birleşim tasarımı için yapılan el hesaplarına ait detaylar paket programlarla kontrol edilerek bulunan sonuçlar doğrulanmıştır. Nihai olarak yapısal tasarımcılar için betonarme kolonların eğimli çelik çatı kirişleri ile birleşiminin nasıl yapılması gerektiği ve böyle bir birleşim detayında nelere dikkat edilmesi gerektiğine yönelik yenilikçi bir birleşim yeri tasarımı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in order to facilitate the design of industrial and warehouse structures, where large interior openings are needed, an innovative connection design is proposed that allows the construction of composite structural systems by using reinforced concrete structural elements (columns) and steel structural elements (beams). In this context, within this thesis, the design features and structural uses of large span structures are topologically examined. In order to create such composite structures, an innovative design is proposed for connection of reinforced concrete columns with inclined steel rafters in the light of the structural specifications in force in our country and in the world so that their anchorage and assemblies can be made safely. For this purpose, the proposed structural design details for the connection of a reinforced concrete column with an inclined steel rafter, which has become widespread in the world in recent years but not widely used in our country, are shown. Thus, by considering both structural strength and stability conditions, it is aimed to eliminate the prejudice regarding the usage of steel structural elements in our country. In the thesis study, an existing industrial structure in Konya 2. Organized Industrial Zone (OIZ) is considered as a design example and the structural features of which are taken into consideration. The details of the manual calculations made for the proposed connection design are checked via package programs, and the results are verified. Eventually, an innovative connection design has been proposed for structural designers on how the connection of reinforced concrete columns with inclined steel rafters should be made and what should be considered in such a connection joint detail.