Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dijital materyal destekli özgün doküman kullanımının başarı ve tutuma etkisi
The effect of using of digital material supported authentic documents on success and attitude in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 754180
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, özgün (otantik) doküman, dijital materyal, temel dil becerileri, teaching Turkish as a foreign language, authentic document, digital material, basic language skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dijital materyal destekli özgün doküman kullanımının öğrencilerin temel dil becerilerine ve Türkçeye yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Yöntem: Karma yöntem desenlerinden açıklayıcı ardışık desene göre tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu Atatürk Üniversitesi TÖMER'de Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen B1/B2 seviyesinde olan 45 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulaması 2021-2022 eğitim öğretim yılında 14.03.2002 -14.05.2022 tarihlerinde B1/B2 seviyesi konuları çerçevesinde 22 öğrenci kontrol, 23 öğrenci deney olmak üzere iki grupta 8 haftalık bir süreçte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yürütülmesinde ön test, son test ve kalıcılık/izleme testi olarak başarı testleri, Türkçeye Yönelik Tutum Ölçeği ve deneysel uygulamanın ardından öğrencilerin uygulamaya dair görüşlerinin alındığı görüşme formu ile veri toplanmıştır. Araştırmada nitel verilerin analizinde betimsel içerik analizi yöntemleri, nicel verilerin analizinde ise normallik testleri, non-parametrik testlerden Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular, deney ve kontrol gruplarının Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde dijital materyal destekli özgün doküman kullanımının öğrencilerin başarı ve tutumlarına ait puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğunu göstermektedir. Ayrıca deney gruplarındaki öğrencilerin dijital materyal destekli özgün doküman kullanıldığı Türkçe öğretimi uygulamasına yönelik görüşlerinin olumlu olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Dijital materyal destekli özgün (otantik) dokümanların kullanıldığı yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin öğrencilerin temel dil becerilerini geliştirerek akademik başarılarını ve Türkçeye yönelik tutumlarını artırmada etkili olduğu, sürece ve uygulamaya dair görüşlerinin olumlu yönde olduğu ve nitel verilerin nicel verileri desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the effects of using authentic documents supported by digital materials on students' basic language skills and attitudes towards Turkish in teaching Turkish as a foreign language. Method: The study group of the research, which was designed according to the explanatory sequential design from the mixed method designs, consists of 45 students at the B1/B2 level who learn Turkish as a foreign language at Atatürk University TÖMER. The implementation of the research was carried out in an 8-week period between 14.03.2002 and 14.05.2022 in the 2021-2022 academic year, in two groups, 22 students in the control and 23 students in the experimental group. The data were collected with the achievement tests as pre-test, post-test and permanence/monitoring(follow-up) test, the attitude scale towards Turkish, after the experimental application, the students' opinions about the application were acquired through the interview form. In the research, descriptive analysis and content analysis were used in the analysis of qualitative data. In the analysis of quantitative data, normality tests and Wilcoxon Signed Ranks test, which is one of the non-parametric tests, were used. Findings: The findings show that there is a significant difference in favor of the experimental group between the use of authentic documents supported by digital material in the teaching of Turkish as a foreign language regarding the students' basic language skills and attitude scores towards Turkish. In addition, it was understood that the students in the experimental groups had positive opinions about the Turkish teaching practice in which authentic documents supported by digital material were used. Conclusions: It has been concluded that teaching Turkish as a foreign language using digital material supported authentic documents is effective in improving students' basic language skills and supports their academic achievement and attitudes towards Turkish, and that the students views on the process and practice are positive. It is also concluded that qualitative data support the quantitative data.