Minyonlar animasyonun ikonografik çözümü
Iconographic solution of Minions animation
  1. Tez No: 754204
  2. Yazar: NAGİHAN İBADET BAŞAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Minyonlar, Topluluk halinde yaşam, İktidar, Yönetim, Özne, İtaat ve Güç, Göstergebilim, Minions, Community life, Potency, Administration, Subject, Obedience and Power, Semiotics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bir yere ait olamama, yersiz-yurtsuz kalma korkusu yaşayan Minyonlar bir arada kalabilmek ve sistemli bir hâkimiyet altına girebilmek için bir lider arayışına girmişlerdir. Toplumlarının refah ve huzur içinde yaşayabilmesi için güçlü bir lidere ihtiyaçları vardır. Seçtikleri iktidar sayesinde toplumlarının dağılmasının engelleneceği inancını taşıyan minyonlar, bunun yanı sıra aidiyet duygusunun önemli bir parçası sayılan özne kavramından feragat etmişlerdir. Minyonların topluluk halinde yaşama, bir yere ait olma ve fiziki alanın ürettiği tehditlerden korunma arzusu, seçtikleri iktidara karşı itaatkâr davranmayı zorunlu kılmıştır. İktidarın tekelinde bulunan yönetim kavramının ortaya çıkışı birçok farklı nedenlere dayanmış olsa bile temelinde insani zaafları ve dürtüleri barındırdığı bilinmektedir. Merkezinde sevk ve idare etme gücünü elinde bulunduran yönetim, özünü teşkil edebilmek için kendisine itaat eden bireylere ihtiyaç duymuştur. Bu bağlamda, minyonlar topluluklarını kaybetme korkusu içerisinde hâkim olan yönetime karşı itaat etmeyi kabul etmişlerdir. Ayrıca var olan topluklarının kaybetmemek uğruna öz benliklerinden sıyrılmaya razı gelen minyonlar, menfaat beklentisine boyun eğmişlerdir. Aynı zamanda günümüze kadar süregelen tarihsel süreçte ve toplumsal hayatın her alanında ya güçten ya da güçle ilintili kavramların hayata yerleşmesinden bahsetmek mümkündür. Dolaysıyla minyonlar kadar insanlarında gereksinim duyduğu güç ilişkileri insanlık tarihi kadar eski bir kavram olmuştur. Bu doğrultuda güç olgusu içinde yer edinen otorite ile birbirini tamamlayan yakın olgular olduğu görülmüştür. Otorite uygulanan kişinin onayının önemli bir bileşen sayılması kişinin verilen emre uyup uymamasına bağlı kalmıştır. Tüm bu gelişmelerin paralelinde konunun temelinde yer alan iktidar arayışına yönelik“Nazi Soykırımı”bir örneklem olarak sunulmuştur. Ayrıca iktidarın yöneylem şeklinde belirlediği toplumun iktidarla olan ilişkisine, seçili çizgi filmler üzerinden değinilmiştir ve bir göstergebilim kavramı olarak incelenmiştir. Tezin son aşamasında ise; konu kapsamına uygun tasarım çalışmaları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Minions, who are afraid of not belonging to a place and being homeless, have sought a leader in order to stay together and to be under a systematic domination. In order for their societies to live in prosperity and peace, they need a strong leader. Believing that the disintegration of their society would be prevented by the power they chose, the minions also gave up the concept of the subject, which was seen as an important part of the sense of belonging. The desire of the minions to live as a community, to belong to a place and to be protected from the threats posed by the physical space made it necessary to act obediently to the power they chose. Even though the emergence of the concept of management, which is in the monopoly of power, is based on many different reasons, it is known that it contains human weaknesses and impulses. The administration, which has the power to direct and manage in its center, needed individuals who obeyed it in order to constitute its essence. In this context, the minions agreed to submit to the ruling government out of fear of losing their community. In addition, the minions, who were willing to get rid of their own selves in order not to lose their existing community, bowed to the expectation of benefit. At the same time, it is possible to talk about either power or the establishment of concepts related to power in the historical process that has continued until today and in all areas of social life. Therefore, power relations, that are needed by people as well as minions, have been a concept as old as human history. In this direction, it has been observed that there are close phenomena that complement each other with the authority that takes place in the phenomenon of power. Considering the approval of the person to whom the authority is applied an important component depends on whether the person obeys the order or not. Parallel to all these developments, the“Nazi Genocide”is presented as an example for the search for power, which is at the core of the subject. In addition, the relationship between the society, which the power determines in the form of operations, and the power, is mentioned through selected cartoons and examined as a semiotic concept. In the last part of the thesis; design studies suitable for the scope of the subject were found.