Kent merkezinde yeni kültürel ortamlar: Eskişehir meraklı gruplar
New cultural environments in the city center: Eskişehir curious groups
- Tez No: 754209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BÜYÜKOKUTAN TÖRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, kent, kültür, kültürel ortam, meraklı gruplar, Eskişehir, city, culture, urban culture, curiousgroups
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kentler içerisinde yaşadığı bireyler ve onların bütün sosyal, tarihi, kültürel, iktisadi yönleriyle bir bütünlük kurduğu ve belli bir akış içerisinde yaşamın sürdürüldüğü yerlerdir. Kentler geçmişten günümüze birçok değişikliğe uğramıştır ve hiçbir zaman durağan bir halde kalmamıştır. Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra sanayileşmenin de etkisiyle kentleşme ve kentlere yönelik yapılan göçler hız kazanmıştır. Hâliyle kültür değişimleri de yaşanmıştır. Kırdan kente göç edenlerle birlikte kentlerde, kır ve kent kültürünün birleştiği noktalar ortaya çıkmıştır. Bu noktalar yeni bir kültürün ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Kırdan göç edenler, kent merkezinde kendilerini yalnız ve yabancı hissetmemek için kendi beğenileri ve ilgi alanları doğrultusunda sosyalleşmeye çalışmışlardır. Bu çalışmada; kent merkezinde yaşayan bireylerin kültürlerini aktarabileceği, kendileriyle benzer ilgi alanlarına yönelen bireylerle aynı ortamlarda sosyalleşebileceği ve günlük yaşamın sıradanlığından kurtulabileceği etkinliklerin tespiti yapılmıştır. Bireylerin yalnızlaşma, sosyalleşememe, bunalıma girme, herhangi bir kültürel etkinlik alanına dâhil olamama ve kendilerini diğer bireylerden soyutlama nedenleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın alanı Eskişehir ile sınırlandırılmış ve incelemeler kentli bireyler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Yapılan tespit ve değerlendirmeler sonucunda, kent merkezindeki birtakım kültürel ortamların bireylere; eğlenme, hoşça vakit geçirme, rahatlama, toplumsal kaynaşma ve dayanışma, sosyal bir ortamda belli bir düzen içerisinde birlikte hareket etme imkânı verdiği görülmüştür. Gündelik hayatın neden olduğu telaş, sıkıntı, zorluk ve yorgunluktan bir süreliğine de olsa uzaklaşan bireyler, belirli bir gruba dâhil olarak sosyalleşmekte, kendilerini ifade etme fırsatı elde etmekte, yardımlaşma ve mensubiyet duyguları gelişmekte, kültürel birikimlerini paylaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cities are places where individuals and their entire social, historical, cultural and economic aspects are integrated and life is maintained in a certain flow. Cities have undergone many changes from the past to the present and have never been in a stationary state. As in the whole world, urbanization has started to gain momentum in Turkey after a certain date. After the 1950s, urbanization and migration towards cities gained momentum due to the impact of industrialization. As such, there have also been cultural changes. Along with those who migrated from the countryside to the city, points of confluence of rural and urban culture appeared in cities. These points have led to the emergence of a new culture. These migrants tried to adapt to the city in accordance with their interests so that they did not feel like strangers in the city center. Residents of the city, on the other hand, tried to socialize in accordance with their tastes and interests in order to eliminate the individualization and loneliness brought by the era. In this study the focus lies on; the reasons of loneliness, inability to socialize, depression, inability to find any cultural activity area and self-isolation from other individuals of the individuals living in the city center. As a result of these reasons, activities have been identified in which individuals can transfer their culture, socialize in the same environments with individuals who are interested in the same field as themselves and get rid of the mediocrity of daily life. The groups identified in the study were limited to Eskişehir and the examinations were carried out among them. As a result of the conducted researches and observations, it has been determined that certain groups help individuals to socialize in the city, to transfer information, to get rid of nerves and stress during the day and in their lives. In addition, it has been observed that it plays an important role in cultural accumulation and the transfer of these accumulations.