Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında vasküler kalsifikasyonu etkileyen moleküler yolakların doku düzeyinde incelenmesi
Investigation of tissue level of molecular pathways effective in vascular calcification at chronic renal insufficiency patients
  1. Tez No: 754245
  2. Yazar: EBRU ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek yetmezliği, vasküler kalsifikasyon, gen ekspresyonunun epigenetik kontrolü, Chronic renal insufficiency, vascular calcification, epigenetic control of gene expression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kronik böbrek yetmezliği (KBY), iki milyondan fazla insanı etkileyen bir halk sorunudur. Vasküler kalsifikasyon (VC), damarların medial ve intimal kısımlarında patolojik mineral birikiminden kaynaklanan morbidite ve mortaliteyi etkiler. Normal yaşlanma sürecinin bir sonucu olmasına rağmen VC, KBY de etkili olan patolojik süreçler sonucunda ortaya çıkar. Gereç ve Yöntem:. Bu çalışmada böbrek nakli operasyonu sırasında 37 hastadan alınan atık damar dokusunda hsa-miR-30a-5p ve hsa-miR-223-3p RNA PCR kiti ile araştırıldı. Hedef miRNA analizinin ekspresyon seviyelerini belirlemek için Biorad Real time PCR platformunda qRT-PCR tekniği kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 8 kadın ve 29 erkek hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 36 +/- 14 dü. Ekspresyon düzeylerinin normalizasyonu vasküler dokuda normalde de eksprese olan iç kontrol miRNA hsa-mir-145-5p kullanılarak yapılmıştır. Sonuç: Hsa-miR-223-3p, vasküler kalsifikasyonun indüklenmesinde etkili olan (IL-6)/STAT3 sinyal yolunun inhibisyonunda önemli bir miRNA'dır. RUNX2 sinyalini hedefleyen Hsa-miR-30a-5p, osteoblastik farklılaşmayı etkiler. Vasküler dokuda hem Hsa-miR-223-3p hem de Hsa-miR-30a-5p ekspresyonlarının arttığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic renal insufficiency (CRI) is a public problem affecting more than two million people Vascular calcification (VC), emerging from pathological mineral deposition at medial and intimal parts of the vessels, affects morbidity and mortality. Although it is an end result of normal aging process, VC emerges from pathological processes effective in CRI. Material and Methods: Herein we investigated hsa-miR-30a-5p and hsa-miR-223-3p with RNA PCR kit at waste vascular tissue taken from 37 patients during renal transplantation operation. For expression levels of target miRNA analysis qRT-PCR technique was used in Biorad Real time PCR platform. Results: There were 8 females and 29 male patients with an average age of 36 +/- 14 years of age. For normalization of expression levels hsa-mir-145-5p was used as internal control which is expressed at vascular tissue at physiological condition. Conclusion: Hsa-miR-223-3p is an important miRNA at inhibition of (IL-6)/STAT3 signaling pathway that is effective in induction of vascular calcification. Hsa-miR-30a-5p targeting RUNX2 signalling effects osteoblastic differentiation. We have detected that both Hsa-miR-223-3p and Hsa-miR-30a-5p expressions were increased in vascular tissue.