Akut apandisit ve akut kolesistit olgularında MPV (Ortalama trombosit hacmi) ve RDW (Eritrosit dağılım genişliği) değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of MPV (Mean platelet volume) and RDW (Red cell distribution wi̇dth) values in cases of acute appendicitis and acute cholecystitis
- Tez No: 754291
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ŞAKİR TAVLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, akut apandisit, MPV (ortalama trombosit hacmi), RDW (eritrosit dağılım genişliği), CRP (C-reaktif protein), WBC (lökosit), Acute cholecystitis, acute appendicitis, MPV (mean platelet volume), RDW (erythrocyte distribution width), CRP (C-reactive protein), WBC (leukocyte)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmamızda; akut apandisit ve akut kolesistit tanılı olgularda, MPV (ortalama trombosit hacmi) ve RDW (eritrosit dağılım genişliği) değerlerinin, tanısal amaçla kullanılabilirliğini ortaya koymak hedeflenmiştir. Materyal ve Metot:1 Ocak 2021 ve 30 Haziran 2021 tarihleri arasında hastanemize başvuran ve kliniğimizde akut apandisit ve akut kolesistit tanıları ile takip ve tedavileri yapılan hastalar olgu grupları olarak incelendi. Öte yandan kontrol grubu; aynı zaman aralığında enfektif/inflamatuar olmayan sebepler ile opere edilen hastalardan oluşturuldu. Hastaların hastaneye ilk başvurularındaki MPV, RDW, CRP (C-reaktif protein) ve WBC (lökosit) değerleri çalışmaya esas alındı. MPV ve RDW değerlerinin ek hastalıklara bağlı olarak değişkenlikler gösterebileceği bilindiğinden, ek hastalığı olan hiçbir hasta çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmamızda verileri kullanılacak olan tüm hastalardan onamları alındı. Onay vermeyen hastaların verileri çalışma dışında bırakıldı. Akut apandisit tanısı; öykü ve fizik muayene bulguları ve radyolojik tetkiklere ek olarak patoloji verileri ile de desteklendi. Akut kolesistit tanısında ise, öykü, fizik muayene ve radyolojik tetkik sonuçları öncelikli olarak kullanıldı. Eğer opere edilmişler ise; akut kolesistit tanılı hastaların da patoloji verileri çalışmamıza dahil edildi. Kesin tanı her zaman patoloji verileri ile sağlanacağından; patoloji sonucu akut apandisit veya akut kolesistit ile uyumsuz gelen hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. MPV ve RDW değerleri malignite varlığında da değişkenlik gösterebileceği için; patoloji sonucu malignite lehine gelen hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Benzer şekilde; kontrol grubu içerisinde de patoloji raporu malignite lehine sonuçlanan hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Bulgular:Retrospektif olarak yapılan çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde tedavi edilen 172 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %34,3'ü (n=59) akut apandisit, %32,6'sı (n=56) akut kolesistit tanılı hastalardan oluşmaktaydı. Hastaların %33,1'i (n=57) kontrol grubunu oluşturmaktaydı.Kontrol grubundaki hastaların CRP ve WBC değerleri akut apandisit ve akut kolesistit grubundaki hastalardan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı. Akut apandisit ve akut kolesistit grubundaki hastaların WBC ve CRP değerleri benzer bulundu. RDW ve MPV değerlerinde üç hasta grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç:Çalışmamız sonucunda; CRP ve WBC tetkikleri hem akut kolesistit hem de akut apandisit tanısında anlamlı olarak kabul edilirken, MPV tetkikinin ise her iki patolojide de tanısal değerinin olmadığı görüldü. RDW tetkikinin ise yalnızca akut apandisitte tanısal değere sahip olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to demonstrate the usability of MPV (mean platelet volume) and RDW (erythrocyte distribution width) values for diagnostic purposes in cases with acute appendicitis and acute cholecystitis. Material and Method:Patients who applied to our hospital between January 1, 2021 and June 30, 2021 and were followed up and treated in our clinic with the diagnosis of acute appendicitis and acute cholecystitis were analyzed as case groups.On the other hand, the control group was formed from patients who were operated for non-infective and non-inflammatory reasons in the same time period.The MPV, RDW, CRP (C-reactive protein) and WBC (leukocyte) values of the patients at their first admission to the hospital were taken as the basis of the study.Since it is known that MPV and RDW values may vary depending on additional diseases, no patients with additional diseases were included in the study.Consent was obtained from all patients whose data would be used in our study. Data of patients who did not give consent were excluded from the study. Diagnosis of acute appendicitis; In addition to the history and physical examination findings and radiological examinations, it was also supported by pathology data. In the diagnosis of acute cholecystitis, history, physical examination and radiological examination results were primarily used.If they have been operated; pathology data of patients with acute cholecystitis were also included in our study. Since the definitive diagnosis will always be provided by pathology data; Patients whose pathology results were incompatible with acute appendicitis or acute cholecystitis were not included in our study. Since MPV and RDW values may vary in the presence of malignancy; Patients whose pathology results were in favor of malignancy were not included in our study. Similarly; Patients in the control group whose pathology report was in favor of malignancy were not included in our study. Results:Our retrospective study included 172 patients treated in the General Surgery clinic of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital. Of the patients included in the studyconsisted of, 34.3% (n=59) patients with acute appendicitis and 32.6% (n=56) patients with acute cholecystitis. 33.1% (n=57) of the patients constituted the control group. The CRP and WBC values of the patients in the control group were found to be statistically significantly lower than the patients in the acute appendicitis and acute cholecystitis groups. WBC and CRP values of the patients in the acute appendicitis and acute cholecystitis groups were found to be similar. There was no statistically significant difference between the three patient groups in RDW and MPV values. Conclusion: As a result of our study; While CRP and WBC tests were considered to be significant in the diagnosis of both acute cholecystitis and acute appendicitis, MPV examination was found to have no diagnostic value in both pathologies. RDW was found to have diagnostic value only in acute appendicitis.