Inula viscosa (Yapışkan andız otu) ekstraktının karaciğer rejenerasyonuna etkisi
Effects of inula viscosa extract on liver regeneration
  1. Tez No: 754295
  2. Yazar: ABDULKADİR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Inula viscosa, parsiyel hepatektomi, karaciğer rejenerasyonu, Inula viscosa, partial hepatectomy, liver regeneration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Sıçanlarda %70 parsiyel hepatektomi modeli kullanılarak, Inula viscosa bitkisinden elde edilen metanolik ekstrenin karaciğer koruyucu etkisinin ve karaciğerin rejenerasyon kapasitesine etkisinin, biyokimyasal ve histopatolojik bulgular ile tespit edilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Deneyde 56 adet 10-12 haftalık Wistar albino türü dişi sıçanlar 4 gruba ayrılarak tüm gruplara %70 hepatektomi modeli uygulandı. Sıçanlar kontrol grubu, düşük doz I. viscosa ekstresi verilen grup (200 mg/kg/gün), yüksek doz ekstre verilen grup (400 mg/kg/gün) ve ursodeoksikolik asit (UDCA) verilen grup (15 mg/kg/gün) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Ekstre ve UDCA parsiyel hepatektomi sonrası oral gavaj yoluyla günlük olarak verildi. Grupların yarısına postoperatif 1. günde ve kalan yarısına postoperatif 7. günde rezidü karaciğer rezeksiyonu yapıldıktan sonra kanda ve karaciğer dokularında belirlenen parametreler saptandı. Deneyin başlangıç günü ölçülen karaciğer ağırlığı/vücut ağırlığı oranı ile; deney gruplarından alınan kan örneklerinde alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), laktat dehidrogenaz (LDH), gama glutamiltransferaz (GGT), bilirubinler, malondialdehit (MDA), total oksidatif durum (TOS), total antioksidan durum (TAS) düzeyleri; doku örneklerinde ise MDA, TOS, TAS, Ki-67, mitoz sayısı ve histopatolojik bulgular saptandı ve karşılaştırıldı. Sonuçlar: Çalışmada kullanılan I. viscosa ekstresinin belirlenen dozlarda elde edilen sonuçlarına göre muhtemel hepatoprotektif ve antioksidan etkilerinin olduğu düşünülmekle birlikte rejenerasyon kapasitesine anlamlı bir etkisinin olmadığı, ancak I. viscosa verilen grupların rejenerasyon oranlarının postoperatif 7. günde diğer gruplara göre oransal olarak daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Using the 70% partial hepatectomy model in rats, it was aimed to determine the hepatoprotective effect of methanolic extract obtained from Inula viscosa plants and its effect on the regeneration capacity of the liver by biochemical and histopathological findings. Material and Method: 56 Wistar albino female rats, 10 weeks old, were divided into 4 groups and 70% hepatectomy model was applied to all groups. The rats were divided into 4 groups as control group, low dose I. viscosa extract group (200 mg/kg/d), high dose I. viscosa extract group (400 mg/kg/d) and ursodeoxycholic acid (UDCA) group (15 mg/kg/d). Extract and UDCA were given daily by oral gavage after partial hepatectomy. Half of the each group was randomly selected and sacrificed on the postoperative 1st day and remainings on the postoperative 7th day. With the liver weight/body weight ratio; at the 24th hour after partial hepatectomy, when the mitosis rate reaches its maximum, and on the 7th day, when the regeneration is almost completed; alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), lactate dehydrogenase (LDH), gamma glutamyltransferase (GGT), bilirubins, malondialdehyde (MDA), total oxidative status (TOS), and total antioxidant status (TAS) levels were determined in blood samples. In the tissue samples, MDA, TOS, TAS, Ki-67, number of mitosis and histopathological findings were determined and compared. Results: According to the results obtained in the determined doses, the I. viscosa extract used in the study was thought to have possible hepatoprotective and antioxidant effects, but it did not have a significant effect on regeneration capacity, however the regeneration rates of the groups given I. viscosa extract were higher than the other groups.