Bilgisayar destekli lokal anestezi cihazlarının pediatrik dental hasta grubunda enjeksiyona bağlı ağrı ve korkunun azaltılmasına olan etkilerinin karşılaştırılması: Çapraz kesitli, split mouth (yarım ağız), klinik çalışma
Comparison of the effects of computer assisted local anesthesia devices on reducing injection-related pain and fear in pediatric dental patient group: cross section, split MOUTH (HALF MOUTH), clinical study
  1. Tez No: 754333
  2. Yazar: FATMA DUYGU DERTLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR DOĞAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Bilgisayar kontrollü anestezi sistemi, Dental kaygı, Sleeper One, Dental anxiety, Computer controlled anesthesia system, Pain, Sleeper One
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuklarda uygulanan bilgisayar destekli lokal anestezi cihazı ve konvansiyonel anestezi yönteminde anestezi öncesi, esnası ve sonrasındaki kaygı, korku ve ağrı düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği kliniğine başvuran 7-11 yaş arası 100 çocuk dahil edildi. Çocuklara üç seanstan oluşan bir tedavi planı uygulandı. İlk seans çocukların ağız içi muayeneleri yapıldı, ikinci ve üçüncü seansta konvansiyonel ve bilgisayar destekli lokal anestezi yöntemleri uygulandı. Hastaların kaygı ve ağrıları Çocuklar İçin Diş Hekimi Korku Tarama Ölçeği, Görsel Yüz Skalası, kalp atım hızı ve Wong-Baker Ağrı Skalası kullanılarak belirlendi. Bulgular: Çalışmanın bulgularına göre bir kaygı ölçeğinde konvansiyonel anestezi yöntemi için anlamlı bir artış söz konusuyken (p=0,012), diğer ölçekte iki grup için de kaygı değişimleri anlamlı bulunamamıştır. Yöntemler birbirleriyle aralarında karşılaştırıldığında kaygı düzeyleri arasında fark bulunamamıştır (p>0,05). Hastalar konvansiyonel yöntemle daha fazla ağrı hissettiklerini söyleseler de, her iki yöntem sonunda hissedilen ağrı skorları arasındaki fark anlamlı değildir (p>0,05). Sonuç: Çalışmanın bulgularına göre, Sleeper One® ile konvansiyonel anestezi yönteminin benzer kaygı ve ağrıya neden olduğu sonucuna varıldı. Ağrı yönünden anlamlı bir farklılık görülmese de, hastaların çoğu bilgisayar kontrollü lokal anestezi yöntemini tercih ettiğini belirtti. Uygulama kolaylığı, post-operatif rahatlık ve hastaların tercihleri de göz önüne alınarak; çocuk diş hekimliğinde güncel lokal anestezi tekniklerinin kullanıldığı daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the levels of anxiety, fear and pain before, during and after anesthesia in computer-assisted local anesthesia device and conventional anesthesia method applied in children. Materials and Methods: One-hundred children aged 7-11 years, who referred to Afyonkarahisar Health Sciences University Dental Faculty Pediatric Dentistry Clinic, were included in the study. A treatment plan consisting of three sessions was applied to the children. In the first session, the children were examined in the mouth. Both anesthesia methods were applied in the second and third sessions, respectively. Anxiety and pain of the patients were determined using The Dental Subscale of the Children's Fear Survey Schedule, Face Image Scale, Instant Anxiety Scale, heart rate and Wong-Baker Pain Scales. Results: According to the findings of the study, while there was a significant increase for the conventional anesthesia method in one anxiety scale (p=0.012), the changes in anxiety were not found significant for either group in the other scale. When the methods were compared with each other, no difference was found between anxiety levels. Although patients say that they feel more pain with the conventional method, the difference between the pain scores felt in both methods is not significant. (p>0.05) Conclusion: According to the findings of the study, it was concluded that Sleeper One® and conventional anesthesia method cause similar anxiety and pain. Even if there was no significant difference in terms of pain, most of the patients stated that they preferred the computer-controlled local anesthesia method. Considering the ease of application, post-operative comfort and the preferences of the patients; there is a need for more studies using current local anesthesia techniques in pediatric dentistry.