Sağlık kurumlarında örgütsel güvenin bireylerin psikolojik sermayeleri üzerine etkisi
The effect of organizational trust in health institutions on the psychological capitals of individuals
  1. Tez No: 754392
  2. Yazar: YÜSRA SİNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Psikolojik Sermaye
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada örgütsel güvenin, sağlık personellerinin psikolojik sermayeleri üzerine etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. 400 sağlık personeline uygulanan anket sonucuna göre analizler yapılmış olup literatür araştırması ile birleştirilip yorumlanmıştır. Örgüt ve personel için güvenin ve psikolojik sermayenin önemi konu alınmıştır. Bu yüksek lisans tezinin birinci ve ikinci bölümlerinde literatür çalışması yapılmıştır. Birinci bölümde örgütsel güven ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. Bu kavramlar güven, örgütsel güven, örgütsel güven boyutları ve örgütsel güven modelleri olup genel bir anlatımla açıklanmıştır. İkinci bölümde sermaye kavramı, psikolojik sermaye kavramı ve bileşenleri detaylı bir şekilde incelenmiş ve açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise örgütsel güven ve psikolojik sermaye arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu bölüm de araştırmanın amacı, yöntemi, kısıtları, araştırma modeli ve hipotezlerine yer verilmiştir. Son olarak da araştırmanın sonuç ve önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In thıs study, it has been tested of organızatıonal trust has effect on the psychologıcal capıals of health staff. Analyzes were made according to the results o the questionnaire applied to 400 health personnel and they were combined and interpreted with the literature research. The importance trust and psychological capital for the organization and personnel is discused. In the fırst and second parts of this master's thesis, a litetature study was conducted. In the fırt chapter, the concepts related to organizational trust are explained. These concepts are trust, organizational trust, organizational trust dimensions and organizational trust models and they are explained in general. In the second part, the concept of capital the concept of psychological capital and its components are examined in detail. In the relationship between organizational trust and psychological capital was examined. In this section, the aim of the research, method constraints, research model and hypotheses are given. Finally the results and recommendations of the research are given. KeyWords: Organizational Trust, Psychological Capital