1980 sonrası çağdaş İran sanatında 'Kendini-temsil' temaları ve küreselleşme ilişkileri
Themes of 'Self-representation' and globalization relations in İran contemporary art after 1980
- Tez No: 754397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kendi-Temsil, İranin Çağdaş Sanatları, küresel, tematik, Self-Representation, Iranian Contemporary Arts, global, thematic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
İran Çağdaş Sanatlarına yabancı bir gözle bakıldığı zaman, eserlerde sadece sanatsal yönler değil, İran toplumuna ait siyasi, kültürel, toplumsal birçok şeyi bulmak da mümkündür. İranlı çağdaş sanatçılar yerel değerler ve küresel farklılıkları da dikkate alarak, kendi toplumlarına ait siyasi, kültürel ve toplumsal birçok meseleyi de göstermeye çabalamaktadırlar. Dünyadaki bu çok kültürlü yapıda bir şahıs olarak“Kendi-Temsil”(Self-Representational) günümüz İran Çağdaş Sanatlarında yerini sağlamlaştırmıştır. Araştırmamızın, Çağdaş İran Sanatında“kendi-temsil”anlayışı nasılsallık ilkeleri çerçevesinde ele alınacaktır. İran Çağdaş Sanatında toplumdaki tematik sınıflandırma“kendi-temsil”temelinden sunulacaktur. Sonuç kısmında ise özel bir kültüre sahip olan İran sanatçılarının küreselleşmeyi nasıl karşıladıkları sunulacak ve“kendi-temsil”üslubu ile İran Çağdaş Sanatlarına olan katkıları ele alınıp, bu konuda değerlendirmelerimiz yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
When Iranian Contemporary Arts are viewed with a foreign eye, it is possible to find not only artistic aspects, but also many political, cultural and social things belonging to Iranian society. Iranian contemporary artists try to show many political, cultural and social issues of their own society, taking into account local values and global differences. As a person in this multicultural structure in the world,“Self-Representational”has consolidated its place in today's Iranian Contemporary Arts. In our research, the understanding of“self-representation”in Contemporary Iranian Art will be discussed within the framework of the principles of how. In Iranian Contemporary Art, the thematic classification in society will be presented on the basis of“self-representation”. In conclusion, it will be presented how Iranian artists, who have a special culture, respond to globalization, and their contributions to Iranian Contemporary Arts with their“self-representation”style will be discussed and our evaluations on this subject will be included.