The impact of public debts on private sector investments in turkey for the period of 1980-2020: An empirical analysis
Türkiye'de 1980-2020 döneminde kamu borçlarının özel sektör yatırımları üzerindeki etkisi: Bir ampirik analiz
- Tez No: 754396
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Dışlama Etkisi, İç Borç, Dış Borç, Özel Sektör Yatırımları, Crowding-out Effect, Domestic Debt, External Debt, Private Sector Investments
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Maliyesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Devlet borçlanması, tasarruf yetersizliğinden muzdarip gelişmekte olan ülkelerde yatırımların finansmanı için önemli bir alternatif finansman kaynağıdır. Devlet borçlanması kaynak kısıtı nedeniyle yatırımlarını hayata geçiremeyen ülkelere ilave finansman olanağı sağladığı gibi, yatırımların finansman yükünün nesiller arası dağılımında da adaleti sağlamaktadır. Fakat, borçlanmanın yatırımlar üzerinde olumlu etkileri olabileceği gibi borç stokunun aşırı yükselmesi gibi nedenlerden dolayı kamu borçlarının yatırımlar üzerinde dışlayacı bir etkiye yol açması da muhtemeldir. Bu nedenle kamu borçlarının yatırımlar üzerindeki olası olumsuz etkilerinin takip edilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması hayati bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada 1980-2020 dönemi için Türkiye'de kamu borçlarının özel sektör yatırımları üzerindeki etkileri ARDL sınır testi kullanılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucunda kamu dış borçlarının özel sektör yatırımlarını olumsuz, kamu iç borçlarının ise olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Government borrowing is an important alternative financing source for funding the investments in developing countries suffering from insufficient savings. It not only provides additional financing opportunities for the countries failing to realize their investments due to funding constraints, but also ensures fairness in the distribution of the financing burden of the investments across generations. However, while borrowing may positively affect the investments, public debt may also crowd out the investments because of the excessive increase in debt stock. Hence, it is crucial to follow the possible negative effects of public debt on investments and timely take necessary measures. This study examines the effects of public debt on private sector investments in Turkey between 1980 and 2020 through using the ARDL model. As a result of the analysis, it has been determined that external debt negatively effects private sector investments, while domestic debts have a positive effect on the said investments.