Ortaokul 5., 6., 7. ve 8. sınıf fen ders kitaplarının günlük hayat ilişkisi açısından incelenmesi
Investigation of secondary school 5th, 6th, 7th and 8th grade science textbooks in terms of daily life relation
  1. Tez No: 754470
  2. Yazar: SÜMEYYE KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEM DÖNEL AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders kitabı, Fen, Günlük hayat, Daily life, Science, Texbooks
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada ortaokul 5., 6., 7. ve 8.sınıf fen ders kitaplarının günlük hayatla ilişkilendirilmesinin hangi bağlamda olduğunu belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 7 adet günlük hayatla ilişkilendirme kodu belirlenmiştir. Belirlenen günlük hayatla ilişkilendirme kodları; analoji yönünden ilişkilendirme, görsel yönden ilişkilendirme, haber yönünden ilişkilendirme, hikaye yönünden ilişkilendirme, problem durumları yönünden ilişkilendirme, topluma yönelik bilgi yönünden ilişkilendirme ve uygulama yönünden ilişkilendirme şeklinde gruplandırılmıştır. Çalışma için döküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre fen ders kitaplarında ilişkilendirme yapmakta ilk sırada tercih edilen ilişkilendirme kodu görsel ilişkilendirmelerdir. Ayrıca problem durumları yönünden ilişkilendirmeler de öğrencilere görsel olarak sunulmuştur. Haber, hikaye ve analoji yönünden ilişkilendirme kodları ise diğer ilişkilendirme kodlarına göre az tercih edilmiştir. Sonuç olarak görsel ilişkilendirmelerin daha kolay hatırlanabilir, dikkat çekici, öğrenci seviyesine uygun ve etkili olduğu için tercih edildiği belirlenmiştir. 2022, 83 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study it to aimed to determine context in which secondary school 5th, 6th, 7th and 8th grade science textbooks are associated with daily life. For this purpose, 7 association codes with daily life were determined. Associating codes with determined daily life; they are grouped as analogy, visuals, news, story, problem situations, knowledge for society and practice. The document analysis method was used for the study. According to the finding the first preferred association code in making associations in science textbooks is visually associations. In addition associations in terms of problem situations were presented to the students visually. In terms of news, story and analogy association codes were less preferred than other association codes. As a result it has been determined that visual associations are preferred because they are easier to remember, remarkable, suitable for the level of the student and effective. 2022, 83 Pages