The role of external actors in the securitisation of asylum and migration in the EU and their impacts on the EU's normative power
Avrupa Birliği'nde sığınma ve göçün güvenlikleştirilmesinde dış aktörlerin rolü ve AB'nin normatif gücü üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 754471
  2. Yazar: ALİ CAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK YAVÇAN MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Normatif Güç, Güvenlikleştirme, Dışsallaştırma, Göç Yönetimi, European Union, Normative Power, Securitization, Externalization, Migration Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Avrupa Birliği'nin kendine özgü yapısıyla uluslararası ilişkilerde öne çıkması, normatif güç kavramıyla ilişkilendirilmiştir. Bu tez, üçüncü ülkelerle işbirliği kapsamında göçün güvenlikleştirilmesi ve göç yönetiminin dışsallaştırılması politikalarına odaklanarak AB'nin normatif gücündeki değişimi incelemektedir. Tez, AB ile Fas arasındaki Hareketlilik Ortaklığı, İtalya ile Libya arasındaki Mutabakat Muhtırası ve Türkiye ile AB arasındaki geri kabul anlaşması ve mutabakatı aracılığıyla normatifliği inceleyerek üç farklı vaka çalışması sunmaktadır. Bu vakalar nitel araştırma yöntemlerinden sonuç açıklama süreç takibi yöntemiyle analiz edilmektedir. Bu çalışma, AB'nin güvenlikleştirme ve dışsallaştırma politikalarının üçüncü ülkelere pazarlık gücü ve siyasi manevra kabiliyeti verdiğini ve bunun sonucunda AB'nin üçüncü ülkelerle göç yönetiminde daha koruyucu sınır önlemleri aldığını ve göçün insan hakları boyutunu küçümsediğini, dolayısıyla normatif gücünden uzaklaşarak döngüsel bir güvenlikleştirme oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union's prominence in international relations with its unique structure has been associated with the concept of normative power. This thesis examines the change in a normative power of the EU by focusing on the policies of securitization of migration and externalization of migration management within the scope of cooperation with third countries. Thesis presents three different case studies by examining normativity through the Mobility Partnership between the EU and Morocco, the Memorandum of Understanding between Italy and Libya, and the readmission agreement and statement between Turkey and the EU. These cases are analyzed with the explaining outcome process-tracing method, one of the qualitative research methods. This study shows that the EU's securitization and externalization policies give third countries bargaining power and political maneuverability, and as a result, the EU takes more protective border measures in migration management with third countries and underestimates the human rights dimension of migration, thus a cyclical securitization is formed by moving away from its normative power.