Evlenmemiş bireylerin evlenmeme dinamikleri üzerine nitel bir çalışma
A qualitative study on the dynamics of unmarried individuals
- Tez No: 754501
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Bekarlık, Evlenmeme Dinamikleri, Marriage, Singlehood, Non-marriage dynamics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma evlenmemiş bireylerin evlenmeme nedenlerini yaşamış oldukları deneyimler, hayata bakış açıları, istek ve beklentilerini incelemek için 'Evlenmemiş Bireylerin Evlenmeme Dinamikleri Üzerine Nitel Bir Çalışma' başlığıyla 30-40 yaş arası 7 bekar kadın ve 7 bekar erkek bireylerin, içinde bulundukları toplum ve aile yapısı, kültürel farklılıklar, sosyal ve ekonomik şartlar hakkındaki bilgiler ile evliliğe karşı görüşleri, tutumları incelenmiştir. Bu çalışma, bireylerin evlenmemeyi tercih etme nedenleri ve bu nedenlere etki eden faktörleri betimlemeye ve anlamaya hizmet eden nitel araştırma tekniği kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada, bekar bireylerin evlenmemeye yönelik düşünceleri, düşüncelerinin altındaki nedenleri, deneyimlerini anlamaya yönelik araştırmacı tarafından hazırlanan yarı- yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler, katılımcıların görüşlerinin daha detay ve kapsamlı bir şekilde ortaya konmasını sağlar. Görüşmeler ortalama olarak 40-50 dakika sürmüş, yüz yüze gerçekleştirilmiş, görüşme boyunca göz teması kurulmuş, sorular her eğitim düzeyindeki kişinin anlayabileceği yalınlıkta sorulmuş ve görüşmenin kayıt edildiği ses kayıtları yazıya dökülüp bilgisayar ortamına kayıt edilmiştir. Elde edilen verilerden temalar oluşturulmuş ve bu temelar yorumlanarak tartışmaya sunulmuştur. Nitel araştırma yöntemiyle tasarlanan bu araştırmada, betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular yorumlandığında: Önceden yaşanan ve olumsuz deneyimlenen romantik ilişkilerinin kişilerin evlilik fikirlerinde etkili olduğu, kötü biten ayrılıklardan ötürü evlenmek istemedikleri, Türkiye'deki ekonomik şartların kişilerin ekonomik durumlarıyla parallelik gösterdiği ve bu durum doğrultusunda evlendikten sonra geçim kaygısı yaşayabileceklerini düşündüklerini ve bu yüzden evlenmek istemedikleri, evliliğe bir anlam yüklemekte zorlandıklarını, evlendikten sonra önceki hayatlarında yaptıkları şeyleri yapamayacakları kaygısı, evliliğin getirmiş olduğu sorumluluğu almak istemedikleri için evlilik fikrine sıcak bakmadıkları, eş seçimi kriterlerinde siyasi düşüncenin, eğitim durumunun ve aynı kültürü paylaşamanın önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted under the title of 'A Qualitative Study on the Dynamics of Unmarried Individuals' in order to examine the reasons for not getting married, their experiences, perspectives on life, wishes and expectations of unmarried individuals. Information about cultural differences, social and economic conditions, and their views and attitudes towards marriage were examined. This study was conducted using a qualitative research technique that serves to describe and understand the reasons why individuals choose not to marry and the factors affecting these reasons. In this study, a semi-structured interview form prepared by the researcher was used to understand the thoughts of single individuals about not getting married, the reasons behind their thoughts, and their experiences. Semi-structured interviews allow participants to present their views in more detail and comprehensively. The interviews lasted for 40-50 minutes on average, they were conducted face to face, eye contact was established throughout the interview, the questions were asked in a simple way that anyone at any education level could understand, and the audio recordings of the interview were transcribed and recorded in the computer environment. Themes were formed from the data obtained and these foundations were interpreted and presented for discussion. In this research, which was designed with a qualitative research method, descriptive analysis was used. When the findings are interpreted: They think that their previously experienced and negatively experienced romantic relationships are influential in the ideas of marriage, they do not want to get married because of bad separations, the economic conditions in Turkey are parallel to the economic conditions of the people and they think that they may have livelihood anxiety after marriage, and therefore they do not want to get married, It was concluded that they had difficulty in making a meaning out of it, they were worried that they would not be able to do the things they did in their previous lives after they got married, that they did not like the idea of marriage because they did not want to take the responsibility of marriage.