Importance of brand positioning in value creation: A case study of apple smartphones
Değer yaratmada marka konumlandırmasının önemi: Apple akıllı telefonları
- Tez No: 754563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞEHİME ÖZÜTLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Markalaşma, Pazar Konumlandırma, Değer Yaratma, Müşteri Bağlılığı, Apple, Branding, Market Positioning, Value Creation, Customer Loyalty, Apple
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Uluslar arasındaki bağlantının çarpıcı biçimde arttığı günümüz küresel toplumunda marka yaratmak ve marka bilinirliğini artırmak kritik hale gelmiştir. Kültürel yönlerini korurken küresel olarak konumlanan markaların başarı şansı daha yüksektir. Bu araştırmanın temel amacı, müşteri değeri yaratmada marka konumlandırmanın önemini ve etkilerini incelemektir. Bu amaçla Apple akıllı telefon kullanıcıları üzerinde bir anket yapılmıştır. Cezayir ve Türkiye pazarında marka konumlandırması açısından müşteriler tarafından görülen marka değeri incelenmiştir. Bulgular, marka pazar konumlandırması ile her iki ülkedeki müşteriler tarafından görülen değer arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's global society, where nations connection has risen dramatically, creating a brand, and increasing brand awareness has become critical. Brands globally positioned while retaining their cultural aspects have a better chance of success. The principal goal of this research is to look into the importance and effects of brand positioning in the costumer value creation. A questionnaire has been performed on Apple smartphones users for this purpose. It's the brand value seen by customers with regard to brand positioning in the Algerian and Turkish market has been studied. The findings indicate that there is a strong relation between the brand market positioning and the value seen by customers in both countries.