Türk halıcılığında tasarım odaklı ve inovatif stratejilerle küresel marka yaratma sürecinin incelenmesi
An examination of the process of creating a global brand with design-focused and innovative strategies in Turkish carpet making
- Tez No: 987461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dokuma, Türk Halı Sanatı, Marka, Tasarım, Weaving, Turkish Carpet Art, Brand, Design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Sanatları Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Türk Halı Sanatı, Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan yolculuğu sırasında geçtiği topraklardan kültürel, estetik ve teknik anlamda hem beslemiş hem de beslenmiştir. Bu suretle Türk halısı, uzun bir birikimle edindiği estetik anlayışın, kültürel birikimin ve el emeğinin yaşam biçimi haline dönüşmesiyle Türk kültürünün en değerli sembollerinden biri haline gelmiştir. Türk Halı Sanatı zanaatkarlığın ötesinde tarihsel geçmişi, kimliği ve geleneksel yapısıyla kuşaktan kuşağa aktarılan güçlü bir kültürel mirastır. Globalleşen dünyada geleneksel değerlerin yok olmadan rekabet gücünün arttırılması, Türk halısının modern pazarlama dinamikleriyle buluşmasını zorunlu kılmaktadır. Türk halıcılık sektörü güçlü, özgün ve sürdürülebilir markaları ile her daim kendini teknik ve estetik bakış açısıyla geliştirerek nasıl yaratabileceğini çözümlemiştir. Geleneğin inovatif bakış açısıyla sentezlenerek gelişen marka oluşturma süreci, global halı pazarında büyük önem taşımaktadır. Özellikle güçlü tasarım ile bütünleşen marka hikâyeleri, dijital pazarlama gibi unsurlarla halıcılığın ekonomik bir değer olarak konumlandırılmasında kilit rol oynamaktadır. Bu çalışmada tarihsel köklerinden ilham alarak, günümüz teknolojisinde Türk halısının nasıl üretildiği, sonrasında marka kimliğini nasıl kazandığı analiz edilmiştir. Ayrıca halı markalarının geleneksel kimliğini kaybetmeden izlediği tasarımsal ve teknik yolculukları ele alınmaktadır. Türk halısının güçlü mirasının çağdaş dünyaya nasıl bir entegre edilerek marka kimliğini geliştirildiği marka hikayeleri örnekleriyle anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Carpet Art has been nourished culturally, aesthetically and technically by the lands it has existed on during its journey from Central Asia to Anatolia. With the transformation of this aesthetic understanding, cultural accumulation and handicraft into a way of life, it has become one of the most valuable symbols of Turkish Culture. Beyond craftsmanship, Turkish Carpet Art is a strong cultural heritage passed down from generation to generation with its historical past, identity and traditional structure. In the globalizing world, increasing the competitive power of traditional values without disappearing is a must for Turkish carpets to meet modern marketing dynamics.The Turkish carpet industry has resolved that it can create strong, original and sustainable brands by always improving itself from a technical and aesthetic perspective. The brand creation process that develops by synthesizing tradition with an innovative perspective is of great importance in the global carpet market. Brand stories, especially integrated with strong design, play a key role in positioning carpets as an economic value with elements such as digital marketing. In this study, inspired by its historical roots, how Turkish carpets are produced with today's technology and how they later gain brand identity is analyzed.In addition, the design and technical journeys of carpet brands without losing their traditional identity are discussed. How the strong heritage of Turkish carpets is integrated into the contemporary world and the brand identity is developed is explained with examples of brand stories.