Sezeryanlı lohusalarda çevirme ve hareket sisteminin emzirme başarısı ile ağrı ve konfora etkisi; randomize kontrollü çalışma
The effect of patient rotation and movement system on breastfeeding success and comfort: Randomized controlled study
  1. Tez No: 754577
  2. Yazar: MERVE LAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. SERAP EJDER APAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, ebe, emzirme, hasta çevirme ve hareket sistemi, konfor, sezeryan, pain, midwife, breastfeeding, patient rotation and movement system, comfort, cesarean
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma, sezeryanlı lohusalarda çevirme ve hareket sisteminin emzirme başarısı, ağrı ve konfora etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, deneysel tipte randomize kontrollü bir çalışmadır. Araştırmanın verileri; 01.12.2020-30.06.2021 tarihleri arasında Kars il merkezinde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Kars Harakani Devlet Hastanesi sezeryan kliniğinde toplandı. Araştırma, klinikte randomize edilen 150 primipar gebeyle başlayıp 74 deney, 72 kontrol olmak üzere 146 lohusayla tamamlandı. Araştırma verilerinin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu'', ”LATCH Emzirme Tanılama ve Değerlendirme Ölçeği (LATCH)“, ”Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ)“, ”Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ)“ ve ”Laktogenezis Belirtileri Takip Formu" kullanıldı. Bulgular: Araştırma kapsamındaki gebelerin sosyo-demografik ve obstetrik değişkenler bakımından homojenlik gösterdiği belirlendi. Lohusaların gruplar arası LATCH ölçeği puan ortalamaları karşılaştırıldığında deney grubunun, kontrol grubuna göre yapılan tüm değerlendirmelerde emzirme puan ortalamasının her iki gözlemci açısından da yüksek olduğu görüldü. Grupların GKÖ'nin puan ortalamaları karşılaştırıldığında; deney grubunun, kontrol grubuna göre ilk üç emzirme ve taburcu olmadan önceki birinci emzirme puan ortalamalarının daha düşük olduğu bulundu. Grupların DSKÖ puan ortalamaları karşılaştırıldığında deney grubunun, kontrol grubuna göre fiziksel konfor ve toplam DSKÖ puanı daha yüksek tespit edildi. Deney ve kontrol grubunun laktogenezis meme semptomları postpartum günlere göre karşılaştırıldığında, deney grubundaki lohusalarda laktogenezis semptomlarının çoğu daha fazla gözlendi. Sonuç: Araştırmada kullanılan hasta çevirme ve hareket sistemi emzirme başarısı, ağrı, doğum sonu konfor ve laktogenesiz belirtileri üzerinde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effect of the rotation and movement system on breastfeeding success, pain, and comfort in puerperants who gave birth by cesarean delivery. Materials and Method: This is an experimental type randomized and controlled study. The data were collected in the cesarean unit of Kars Harakani State Hospital, affiliated with the Ministry of Health, and located in Kars' city center, from 01.12.2020 to 30.06.2021. The study began with 150 pregnant women who were randomly selected in the clinic and was completed with 146 puerperants, 74 of whom were in the experimental group and 72 in the control group. Study data were collected using a personal information form, LATCH Breastfeeding Diagnosis and Evaluation Scale, Visual Analogue Scale (VAS), Postpartum Comfort Scale (PCS), and Lactogenesis Symptoms Follow-up Form. Results: There was homogeneity between the pregnant women included in the study in terms of sociodemographic and obstetric variables. When the participating puerperants' mean scores on the LATCH scale were compared between the groups, it was found that the mean breastfeeding score of the participants in the experimental group was higher for both observers in all evaluations compared to that of the control group. The comparison of the mean VAS scores of the groups showed that the experimental group had lower scores for the first three breastfeeds and the first breastfeeding before discharge than the control group. When the mean PCS scores of the groups were compared, the experimental group had higher physical comfort and total PCS scores than the control group. When the groups' lactogenesis breast symptoms were compared by the postpartum days, most of the lactogenesis symptoms were observed more in the puerperants in the experimental group. Conclusion: The patient rotation and movement system used in the study was effective on breastfeeding success, pain, postpartum comfort, and lactogenesis symptoms.