Şizofreni hastalarına bakım verenlerde travma sonrası büyüme ve ilişkili değişkenlerin incelenmesi
Investigation of posttraumatic growth and associated variables in caregivers of schizophrenia patients
- Tez No: 754597
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT ERGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, bakım verenler, travma sonrası büyüme, temel inançlar, ruminasyon, psikolojik dayanıklılık, baş etme stilleri, algılanan sosyal destek, Schizophrenia, caregivers, post-traumatic growth, core beliefs, rumination, resilience, coping styles, perceived social support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Şizofreni, tanı süreci ve hastalık seyri boyunca aile bireylerini ve bakım verenleri derinden sarsan, sosyal ve ekonomik anlamda zorluklara neden olabilen bir hastalıktır. Hastalığın bakım verenler üzerinde meydana getirdiği yük ve olumsuzluklar pek çok çalışmada konu edilmiş olsa da yoğun strese neden olan zorlu yaşam olayları sonrası kişilerde olumlu değişiklikler de gözlemlenebileceğini bilinmektedir. Bu olumlu değişiklikler travma sonrası büyüme olarak kavramsallaştırılmaktadır. Bu çalışmada şizofreni hastalarına bakım veren kişilerde travma sonrası büyüme kavramı ve bu kavramla ilişkili değişkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya toplamda 126 bakım veren dahil edilmiştir. Katılımcılardan kendilerine ve hastalara ait sosyodemografik ve klinik veriler toplanmış; aynı zamanda katılımcılara travma sonrası büyüme ölçeği (TSBÖ / PTGI-X), temel inançlar envanteri (TİE), olay ilişkili ruminasyon envanteri (OİRE), başa çıkma stilleri ölçeği – kısa form (BÇSÖ-KF), çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği (ÇBASDÖ) ve kısa psikolojik dayanıklılık ölçeği (KPDÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların TSBÖ toplam puanları ile TİE, istemsiz / girici ruminasyon (İGR), istemli / amaçlı ruminasyon (İAR), problem odaklı başa çıkma (POBÇ), duygu odaklı başa çıkma (DOBÇ), KPDÖ ve ÇBASDÖ toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde aynı yönlü ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu bulgular, psikolojik dayanıklılık, problem odaklı ve duygu odaklı başa çıkma, algılanan sosyal destek ve istemli /amaçlı ruminasyon gibi bilişsel süreçlerin şizofreni hastalarının bakım verenlerindeki travma sonrası büyüme ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Travma sonrası büyümeyi etkileyen faktörlerin bilinmesi bakım verenlerin yaşadıkları bu zorlu süreçte olumlu değişiklikleri ortaya çıkarma konusunda katkı sağlayabilir. Gelecekte bu konulara odaklanan aile müdahalelerini de inceleyen çalışmalar bu gruptaki travma sonrası büyümeye dair bizlere daha fazla bilgi verebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Schizophrenia is a disease that deeply affects family members and caregivers throughout the diagnosis process and the course of the disease, and can cause social and economic difficulties. Although the burden and negativities caused by the disease on caregivers have been the subject of many studies, it is known that positive changes can also be observed in people after difficult life events that cause intense stress. These positive changes are conceptualized as post-traumatic growth. In this study, it was aimed to examine the concept of post-traumatic growth and the variables associated with this concept in caregivers of schizophrenia patients. Method: A total of 126 caregivers were included in the study. Sociodemographic and clinical data of the participants and their patients were collected; At the same time, participants were given the Post-traumatic Growth Inventory (PTGI-X), Core Beliefs Inventory (CBI), Event-related Rumination Inventory (ERRI), Coping Strategies Scale- Short Form (Brief COPE), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) and Brief Resilience Scale (BPRS) were applied. Results: It was found that there is a positive relation at a statistically significant level between the participants' total scores of PTGI-X and the total score of CBI, deliberate rumination (DR), intrusive rumination (IR), problem-focused coping (PFC), emotion-focused coping (EFC), BRS, and MSPSS total scores. Conclusion: These findings showed that resilience, problem-focused and emotionfocused coping, perceived social support, and cognitive processes such as deliberate rumination are associated with post-traumatic growth in caregivers of patients with schizophrenia. Knowing the factors affecting post-traumatic growth can contribute to revealing positive changes in this difficult process that caregivers go through. Future studies examining family interventions that focus on these issues may provide more information on post-traumatic growth in this group.