The impacts of capital structure on firm's performance: Evidence from EAGLEs and NESTs emerging markets
Sermaye yapısının firma performansını etkilerinin gelişmekte olan EAGLEs ve NESTs piyasalar için sınaması
- Tez No: 754675
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Finansal Kaldıraç, Firma Performansı, Gelişmekte Olan Piyasalar, Capital structure, financial leverage, firm's performance, emerging market
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sermaye yapısı kararları, bir şirketin en önemli finansal yönetim kararlarından biri olarak kabul edilir ve bunun doğru ve verimli bir şekilde benimsenmesi ile şüphesiz, bir şirket, şirketin değerini en üst düzeye çıkarmak ve hissedarlarının sahiplik değerini artırmak olan nihai hedefine ulaşmada önemli bir rol oynayabilir. Tartışmalı bir konu olmakla birlikle sermaye yapısı, sermaye maliyetini etkileyerek firmaların operasyonel performanslarını iyileştirebilir ve değerlerini artırabilir. Bu konunun önemi göz önüne alındığında, bu çalışmada, 2010-2019 döneminde küresel gayri safi yurtici hasila (GSYİH) büyümesini dikkate alınarak gelişmekte olan ülkelerin farklı seviyelerinde faaliyet gösteren imalat firmalarının performansları üzerinde sermaye yapısının etkisi araştırılmıştır. Bu nedenle, küresel GSYİH içindeki pay açısından gelişmekte olan piyasaların en üst seviyesinde yer alan EAGLEs gelişmekte olan ülkeler arasından Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Türkiye'den 5'er ülke seçilmiştir,ve diğer 5 ülke, Polonya, Tayland, Sri Lanka, Suudi Arabistan ve Şili, gelişmekte olan piyasaların en alt seviyesinde yer alan NEST Gelişmekte Olan piyasalarından seçilmiştir. Bu çalışmanın ampirik sonuçları, kaldıracın (Borçlar/Aktifler), çalışma döneminde gelişmekte olan ekonomilerin her iki grubundaki (EAGLEs & NESTs) örnek imalat şirketlerinin performansını anlamlı ölçüde olumsuz etkilediğini göstermektedir. Bu, sonuç yukarıd'aki örnek ülkelerdeki şirketlerin sermaye yapısında borç payının artmasıyla operasyonel performanslarının düştüğü anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Capital structure decisions are considered as one of the major financial management decisions of a company, which by proper and efficient adoption of that undoubtedly, a company can play a significant role in achieving its ultimate goal, which is to maximize the value of the company and increase the ownership value of its stockholders. Because it is argued that capital structure by influencing the cost of the capital can improve the operational performance of firms and increase their value. Given the importance of this topic, in this study, the impact of capital structure on the performance of manufacturing companies operating at the different levels of emerging markets in terms of share in global gross domestic product (GDP) growth has been investigated from 2010 to 2019. Therefore 5 Countries each China, India, Brazil, Indonesia, and Turkey are selected from the EAGLEs Emerging countries, which are situated at the top level of emerging markets in terms of share in global GDP, and 5 other countries each Poland, Thailand, Sri Lanka, Saudi Arabia, and Chile are selected from the NEST emerging markets which are situated at the bottom level of emerging markets. The empirical results obtained from this study show that, except for some insignificant positive and negative relationships for some countries, In general leverage (Debts/Assets) has a negative significant relationship with the performance of manufacturing companies in each of EAGLEs and NESTs emerging countries. This means that by increasing the share of debt in the capital structure of companies in the above sample emerging countries, their operational performance decreases.