The impact of capital structure on firm performance: Evidence from Iraq
Sermaye yapısının şirket performansına etkisi: Irak'tan deliller
- Tez No: 408594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ALTIOK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Borcun Özsermayeye Oranı, Kısa Vade Borç Oranı, Finansal Performans, Capital Structure, Leverage, Short Term Debt Ratio, Financial Performance
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma 2009-2013 döneminde Irak Menkul Kıymetler Borsası‟nda listelenen mali olmayan şirketlerin sermaye yapılarının finansal performanslarına etkilerini ampirik olarak analiz etmektedir. Şirketin sermaye yapısının finansal performansa etkisini analiz etmek amacıyla bu çalışmada Irak menkul kıymetler borsasında listelenen 40 şirket (18 üretim, 7 hizmet, 10 turizm, 5 tarım) dikkate alınmak suretiyle panel veri kullanılmıştır. Bu araştırma finansal performans için üç ölçü kullanmıştır, bunlar Özsermaye karlılığı, Aktif karlılığı, Tobin‟s Q bağımlı değişkenler ve bir ölçü de borcun öz sermayeye oranı ki bu kısa vade borcu/toplam varlıklar bağımsız değişkendir. İlave olarak, aktif somutluluğu, aktif büyümesi, aktif devir hızı, şirket yaşı ve büyüklüğü gibi beş kontrol değişkeni kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları kısa vadeli borç oranının aktif karlılığı ve özsermaye karlılığı üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir, fakat özsermaye karlılığı üzerindeki bu etki istatistiksel açıdan anlamlı değildir. Özsermaye karlılığının anlamlı belirleyicisi aktif devir hızıdır, çünkü modelde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Tobin‟s Q açısından sonuçlar hem aktif karlılığından hem de özsermaye karlılığından farklıdır, kısa vadeli borç oranı Tobin‟s Q üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir ve bu istatistiksel açıdan anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
This study empirically analyzes the impact of the company's capital structure on its financial performance of the non-financial companies listed in Iraq Stock Exchange for the period 2009-2013. Panel data has been used in this study in order to analysis the impact of the company's capital structure on its financial performance by employing 40 companies (18 manufacturing, 7 service, 10 tourism, 5 agriculture) listed in Iraq stock market. This research used three measures for financial performance namely, Return on equity, Return on assets, Tobin's Q as dependent variables and one measure for leverage which is short term debt/total assets as an independent variable. In addition, five control variables have been used such as asset tangibility, asset growth, asset turnover, firm age and size. The results of this study demonstrate that short term debt ratio has a negative effect on return on assets and return on equity, but this effect for return on equity is statistically insignificant. Significant determinant of return on equity is asset turnover because it has a positive and significant effect in the model. For Tobin's Q the results are different from both return on assets and return on equity, short term debt ratio has a positive effect on Tobin's Q and it is statistically significant.