İnternet üzerinden satın alma davranışına deneyimsel pazarlama boyutlarının etkisi
The effect of experiential marketing dimensions on internet purchase behavior
  1. Tez No: 754677
  2. Yazar: HİLAL AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, e-ticaret, deneyimsel pazarlama, satın alma davranışı, Internet, e-commerce, experiential marketing, purchasing behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dijitalleşen Dünya'da sürekli değişim gösteren tüketici beklentileri sonucunda işletmeler pazarlama faaliyetlerini sürekli aktif tutmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda hareket etmeye başlayan işletmelerde elektronik ticaret alanında bir çok yatırım yapmaya başlamıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bize ekonominin temelinin ürün ve hizmetlerden deneyimlere doğru kaydığını, tüketicilerin ürünleri özellikleri ve faydaları yerine kendilerine hissettirdiği deneyimlere göre seçtikleri ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada internet üzerinden satın alma davranışının deneyimsel pazarlama boyutlarına etkisini ölçmeye yöneliktir. Bu çalışmada deneyimsel pazarlama boyutlarının satın alma davranışına etkisini bulmaya yönelik kavramsal bir model oluşturulmuş ve 400 kişinin yanıtladığı bir anket çalışması sonucunda veriler elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise öngörülen hipotezlerin bir kısmının destekleyici sonuçlarına ulaşılmıştır. Bulunan veriler sonucunda duyusal deneyim, davranışsal deneyim, bilişsel deneyim ve ilişkisel deneyimin satın alma davranışı üzerinde etkisi olduğu belirlenmiş. Hissel deneyimin satın alma davranışı üzerinde etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of constantly changing consumer expectations in the digitalizing world, businesses need to keep their marketing activities active. Businesses that have started to act in this direction have started to make many investments in the field of electronic commerce. In recent years, research has revealed that the basis of the economy is shifting from products and services to experiences, and that consumers choose products according to the experiences they feel instead of their features and benefits. This study aims to measure the effect of online purchasing behavior on experiential marketing dimensions. In this study, a conceptual model was created to find out the effect of experiential marketing dimensions on purchasing behavior and data were obtained as a result of a questionnaire study answered by 400 people. As a result of the study, supporting results of some of the predicted hypotheses were reached. As a result of the data found, it was determined that sensory experience, behavioral experience, cognitive experience and relational experience had an effect on purchasing behavior. It has been concluded that emotional experience has no effect on purchasing behavior.