Erol Güngör eserlerinde Türk Kültürü, Milliyetçilik ve dini değerler
Turkish Culture, Nationalismand religious values in the works of Erol Gungor
  1. Tez No: 754681
  2. Yazar: ATİKE ASYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erol Güngör, Kültür, Türk Kültürü, Milliyetçilik, Din, Değerler, Erol Gungor, Culture, Turkish Culture, Nationalism, Religion, Values
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamız giriş kısmı ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, çalışmada yararlanılan kaynaklar ve çalışmanın yöntemi belirtilmiştir. Birinci bölümde; Erol Güngör'ün hayatı ve eserleri başlığı adı altında Güngör'ün hayatına, öğrenim çağına, bilimsel kişiliği ve düşünce yapısına, eserlerine, fikirlerinin oluştuğu dönemde yaşadıklarına ve fikirlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde; Erol Güngör'ün eserlerinde kültür, Türk kültürü ve milliyetçilik kavramları başlığı altına O'nun düşüncelerini tespite çalışılmıştır. Bu başlıklar önemli eserlerinden, başta Türk Kültürü ve Milliyetçilik, Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik, Sosyal Meseleler ve Aydınlar, Dünden bugünden Tarih-Kültür ve Milliyetçilik ve İslam Tasavvufunun Meseleleri adlı kitaplarından oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise; Erol Güngör'ün eserlerinde Dini Değerler başlığı adı altında O'nun düşüncelerine yer verilmiştir. Bu başlıklar sırasıyla din ve değer kavramı, dini değer kavramı, değerler ve din ilişkisi, din ve kültür, dinin Türk örf ve adetlerine etkisi ve din ve milliyetçilik bağlantısı üzerine incelenmiştir. Bu başlıkları ise başta İslam Tasavvufunun Meseleleri, İslam'ın Bugünkü Meseleleri, Sosyal Meseleler ve Aydınlar, Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar, Dünden bugünden Tarih-Kültür ve Milliyetçilik, Türk Kültürü ve Milliyetçilik ve Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik adlı eserlerinden oluşturulmuştur. Sonuç bölümünde ise çalışmanın öz bir değerlendirmesi yapılmış ve kendi düşüncelerimiz eklenerek çalışmamız tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study consists of an introduction and threeparts. In the introduction part, the subject and purpose of the study, the sourcesused in the study and the method of the study are stated. At first chapter; under the title of ''Erol GUNGOR's life and pieces '' his life, era of his education , his scientific personality and frame of mind, pieces, his idea sand his experiences at the time of his ideas begin to gets hape have been referred. At second chapter; Erol Gungor's Works have been tried to determine his thoughts under thetitle of culture, Turkish culture and nationalism. These titles have been created from his importan tworks, especially Turkish Culture and Nationalism, Cultural Changeand Nationalism, Social issues and Intellectuals, History-Culture and Nationalis mand Issues of Islamic Sufism from yesterday. In the third part; His thoughts are included under the title of Religious Values in Erol Gungor's works. These titles are examined respectively religion and value, the concept of religious value, there lationship between value sand religion, religion and culture, the effect of religion on Turkish culture and there lation ship between religion and nationalism. These titles are mainly composed of the issues of Islamic Sufism, today's Islamic Issues, Social Issues and Intellectuals, Research on Psychology of Values, History-Cultureand Nationalism, Turkish Culture and Nationalism and Cultural Change and Nationalism. In the conclusion part, a short evaluation of the study was made and our study was completed by adding our ownthoughts.